Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Пловдив 2019" обяви две нови покани за творчески инициативи

| обновено на 19.01.21 в 10:38

Фондация „Пловдив 2019“ обявява ДВЕ ОТВОРЕНИ ПОКАНИ за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта „Европейска столица на културата“ в града чрез програмата „Наследство“.


Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ – е продължаване и разширяване на създадени партньорства, развиване и изява на творческия потенциал на културните организации от Пловдив и страната, утвърждаване на Пловдив като активен културен център. Поканите се реализират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“ и чрез тях се дава възможност на творчески организации и артисти да развият потенциала си и да се изявят през 2021 и през 2022 г.

Всички желаещи да реализират проектите си към програма „Наследство“ могат да изберат от две направления за финансиране. Срокът за кандидатстване и по двете е от 18 януари до 15 март 2021 г. с еднакви критерии за оценка, съобразени с основните ценности и философията на инициативата Европейска столица на културата.


Поканата по направление „Фестивали и творчески инициативи“ разпределя общата сума от 1 милион лева и дава възможност за представяне на мащабни проекти до 200 000 лв. и на малки проекти до 10 000 лв. В направлението могат да се включат всички желаещи организации и артисти от България и чужбина.

Вижте детайли ТУК.


Поканата по направление „Творческият Пловдив“ е насочена към активирането на творческия потенциал на града и осъществяване на събития през тази и следващата година от организации, базирани в Пловдив. По нея се разпределят общо 500 000 лв. Кандидатите от Пловдив могат да участват и по първото направление „Фестивали и творчески инициативи“. 

Вижте детайли ТУК

В първа част от наследството на „Пловдив 2019“ бяха одобрени за финансиране 21 проекта, които продължават своята реализация и в настоящата година. След предизвикателната 2020 г. наследството на инициативата „Европейска столица на културата“ е и един от инструментите за подпомагане на културния сектор и за постепенното възстановяване на активния културен живот в Пловдив. Двете нови покани предоставят оптимални условия, както за опитни и големи организации, така и на по-малки организации и независими проекти.


Предстои Фондацията да организира и поредица от информационни срещи за всички заинтересувани от финансирането.


Още от категорията

Честит рожден ден на Младежкия дом в Пазарджик!

През 2021 г. Младежки дом – Пазарджик празнува 50 години като пространство, успяло да подслони и съхрани младежката дързост. Превръща се в дом, който утолява жаждата на всяка младост да се изяви. На първи март отбелязваме Деня на любителското творчество – празникът, обединяващ хора с различни професии, възраст и пол, които не жалят сили и време, и..

публикувано на 01.03.21 в 15:04

Подаряват мартенички пред общината

По традиция представители на пловдивските читалища ще подаряват мартенички на пловдивчани и гостите на града в Деня на Баба Марта от 12 часа пред община Пловдив и на площад „Стефан Стамболов“. Мартениците са изработени от клубовете по приложни изкуства на читалища, където заедно творят деца, учители и доброволци.  Междувременно хората от..

обновено на 01.03.21 в 10:27

Преге - предаване за света на книгите, 27.02. - 05.03.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.02. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Кърт Вонегът. Механично пиано.  3-то изд. 448 стр., ок. 4А, Кръг, 2021. Олга Токарчук. Правек и други времена. 304 стр., ок. 3А,  ICU 2021. Томас Бернхард. Варницата. 224 стр., ок...

публикувано на 01.03.21 в 08:51

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

обновено на 27.02.21 в 08:24

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „ София филм фест “, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март. „ София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на..

публикувано на 26.02.21 в 16:00