Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Пловдив започна изследването с антигенни тестове на учителите

| обновено на 19.01.21 в 17:07
7
Антигенни тестове в ЕГ "Пловдив"
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Пловдив е първият град в страната, в който започна изследване на учителите за COVID-19 с бързи антигенни тестове. За две седмици ще бъдат тествани 3 000 учители от общо 52 общински училища. Антигенните тестове са безплатни и доброволни за педагогическия персонал.

По около 35 учители на ден са разпределени в списъците за изследване за COVID-19 с антигенни тестове в ЕГ „Пловдив“. Това съобщи директорът на гимназията Николай Радев минути след като първи влезе в медицинския кабинет да се тества. 

„От 107  души сигурно над 100 ще бъдат тествани“, допусна директорът, тъй като тестовете са доброволни. Дали някой не е пожелал, ще стане ясно след два дни, допълни Радев. 

Според него, за да се изпълни целта на антигенните тестове, те би трябвало да се проведат в момент по-близък до връщане в присъствена форма в училище. „Това, което се говори, че на 4-ти някои от випуските ще тръгнат на училище, дотогава са повече от 2 седмици. Ако в момента има някой болен, но не му се е проявил, то дотогава вече няма да е заразен. Не знам защо се прави точно така“ – коментира Николай Радев, признавайки, че все пак, "някаква полза има".

За възобновяването на присъствената форма на обучение и учениците, и учителите са с разнопосочни мнения, допълни директорът. По предварителните данни, в гимназията досега 40 % от преподавателите са заявили, че искат да се ваксинират.

Днес антигенни тестове се провеждат и в ЕГ „Иван Вазов“. 

Репортажът по темата е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Девет болници в Пловдив и областта разкриват 100-ковид легла

1154 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Пловдив и областта се нарежда на трето място по брой на положителни проби. През последните две седмици здравните власти отчитат плавно повишение на заболеваемостта, която вече достигна 206 на 100 хиляди души. 77 са новите случаи на заразени с ковид-19 в Пловдив и областта...

публикувано на 04.03.21 в 16:38

Бърз съд за трима шофьори, предложили подкуп на полицаи

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава три бързи производства за предложени подкупи на полицаи. В два от случаите шофьори са направили опит да подкупят служителите на реда, за да не бъдат санкционирани, а в третия - мъж предложил пари, за да не му бъдат проверени личните документи. В Първомай 37- годишен мъж оставил 100 лева в багажника на..

публикувано на 04.03.21 в 14:08

Приеха бюджета на община „Марица“

С мнозинство от 21 гласа „за“ и 7 „против“ бе приет бюджетът на община „Марица“ за 2021 г. Против финансовата рамка, която е 40 657 012 лв., гласува единствено групата на БСП. Зам.-кметът на общината Петър Минков  изтъкна, че приоритет и тази година са образованието, културата, здравеопазването и социалните дейности. „За пръв път..

публикувано на 04.03.21 в 14:04

МС насочи 3.7 млн. лева към Панагюрище и Велинград

На днешното си заседание правителството осигури 3,7 млн. лв. на общините Панагюрище и Велинград. По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане кабинетът отпуска на община Панагюрище 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.  Ще се извърши не само почистване, а и корекция и..

публикувано на 04.03.21 в 13:01

В Смолян ваксинират за Covid-19 в изнесен кабинет

Над 320 смолянчани се ваксинираха с първа доза срещу Covid-19 в изнесения кабинет на Многопрофилната болница за активно лечение „д-р Братан Шукеров“ в Смолян в рамките на десет дни.  Над 70 процента от ваксинираните са на възраст над 60 години.  Болницата разполага с достатъчно ваксини, кампанията продължава включително в събота и неделя. Изнесеният..

публикувано на 04.03.21 в 12:18