Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив на първо място по катастрофи през миналата година

658 тежки катастрофи с 36 загинали и 820 ранени са сатнали в пловдивско през последните 11 месеца на миналата година. Това нарежда региона на чело на класацията по пътнотраспортни произшествия в страната – съобщи  предаването Ден след ден председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Той поясни, че те са с 119 по-малко отколкото през  2019 та и то само, защото , заради епидемичната обстановка са били въведени редица ограничения в трафика .

 Друга причина Пловдив да се озове в челото на тъжната класация е , че в района на по големина град в България минава най- натоварения трафик на автомагистрала „Тракия“, както и потокът от автомобили, свързващ пътниците в посока север юг и обратно. 

„Броят  на катастрофите е и в резултат точно на този кръстопът и разположението на пътната инфраструктура, независимо , че формално те се дължат на  навлизане в насрещното движение и неправилно изпреварване по първокласните и второкласни пътища„ – поясни Тодоров .

Той оповести, че Асоциацията на пострадалите при катастрофи, която представлява, заедно с още десетина неправителствени организациии са подписали днес „етичен кодекс„ . Той ще е тяхно основно ръководство по време на работата им  с местните и държавните инструктури , ангажирани с безопасното движение по пътищата.

„Това са организации, които са наптрупали експертизи по отношение на пътната безопасност , Сдружения от автошколи, автосервизи, Пътна помощ, Европейския център за пътна безопасност , фирми за външна реклама, Пунктове за  годишни технически прегледи, мотоклубове „- уточни Тодоров. И допълни, че желанието е им е между тях да има толерантност. 

Етично отношение и толерантност ще настояват да има и от страна на медиите, които отразяват съдбата на жертвите на пътя и техните близки.

Новото сдружение ще изиска среща с основните политически сили, участващи в предизборната кампания, за да могат да прокарат идеите си за законодателни промени .

Сред тях са:

Реално обучение на бъдещите шофьори на полигон,  премахване на сивия сектор в курсовете за подготовка, който не допуска да се проследи дали курсистът е взел  наистина 31 часа кормуване или по- малко.  

„Наясно сме, че доста от бъдещите шофьори дори на са карали автомобил в извънградски условия и то защото преподавателите им икономисват от купуването на винетни стикери“- заяви Тодоров.

В резултат на това 25 процента от новите собственици на шофьорски книжки стават участници в пътнотранспорти произшествия още през първите две години от придобиването им.Галерия

Още от категорията

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 16.04.21 в 17:26

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47