Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на родопски села готвят протест и блокада, искат път

| обновено на 20.01.21 в 15:15

На 23 февруари жители на четири родопски села излизат на протест пред Областното пътно управление в Пловдив с настояване за основен ремонт на пътя от разклона за Бойково до Ситово и Лилково. 

Ако ремонтът не се случи, на 27 февруари живеещи в Ситово, Лилково, Брезовица и Плочник ще блокират Околовръстното шосе на Пловдив при кръстовището на Коматево и Първенец. 

При липса на отговор от институциите протестът ще се пренесе в столицата, заявяват от сдруженията „Заедно за Лилково“ и „За Ситово“. Двете неправителствени организации са изпратили Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, строителния министър Петя Аврамова и до медиите. Родопчани канят лично министър – председателя да се запознае на място с изцяло разбития пътен участък.

Пътят Бойково – Ситово – Лилково е част от републиканската пътна мрежа, но е в ужасно състояние – около 10-километров участък от него е черен път, без асфалт, а заради последните дъждове част от пътя край Плочник е пропаднал. Това обясни пред Радио Пловдив Димитър Балев, председател на Сдружение „Заедно за Лилково“. Той посочи, че по пътя все още се минава, главно с високопроходими автомобили, но са се образували коловози, а е започнал да се руши и мостът на разклона за Лилково. Това поставя пътуващите в рискова ситуация, а пътят ще се затвори изцяло, ако се активират нови свлачища.

Пътят е неподсигурен, няма мантинели, растителността е обхванала повече от половината пътно платно, допълни Елена Миткова, председател на Сдружение „За Ситово“. 

От двете сдружения напомнят, че проблемът с пътя е от близо 20 години, но досега по него са правени само козметични ремонти.


Галерия

Още от категорията

Пловдив застарява, но пришълците са го увеличили с над 5 100 души

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в Пловдивска област,  намалява броят на живороденитe деца и коефициентът на обща раждаемост, като съответно нараства делът на общата смъртност. Това показват данни от анализа на Териториалното статистическо бюро за демографската ситуация в областта през 2020 г.  Наред с увеличената..

публикувано на 15.04.21 в 13:46

Шестима медици сред новозаразените в Пловдив, 17 деца са под карантина

228 са заразените с ковид в област Пловдив през последното денонощие.  Сред тях има двама лекари, една акушерка,  две медицински сестри и един санитар.  Регистриран е и учител от детско заведение като е наложена  карантина на контактните 17 деца и двама души от пресонала. От Спешна помощ през последните 24 часа са отговорили на 186 повиквания, от..

публикувано на 15.04.21 в 13:36

2517 новозаразени за денонощие, Пловдив отново втори с 228 случая

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 297 теста през изминалото денонощие.  Данните показват лек спад в броя на заразените, нуждаещи се от болнично лечение - те са 9 685, 807 от които  са в интензивни отделения.  228 са новите случаи в област Пловдив, 76 в Пазарджик и 45 в Смолян.   125 души са..

обновено на 15.04.21 в 12:10

Частично бедствено положение във Велинград, ситуацията е овладяна

Във Велинград обявиха частично бедствено положение до 21 април заради разрушени диги на река Малка Мътница, след контролирано изпускане на едноименния язовир „Малка Мътница“.  Част от близките земеделски земи са залети, буйните води заплашваха да заелят подстанция - Велинград, която захранва с електричество две общини в региона.  По последна..

обновено на 15.04.21 в 12:09

Паритет на заразени и излекувани от Covid-19 в Смолян

45 са новозаразените с ковид в Смолянска област. те са на възраст от 26 до 83 години.  В болници са приети двадесет болни с коронавирусна инфекция, а другите двадесет и пет се лекуват в дома си. Сред новите случаи има двама души от персонала на Специализираната болница за рехабилитация в Баните, отсъствали от известно време, както и един от..

публикувано на 15.04.21 в 11:59