Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промяната Байдън - сигурност, външна политика, климат


Денят, в който светът гледа към смяната на върха в САЩ, и ние ще ориентираме три от разговорите в предаването към политиките, които новият стопанин на Белия дом ще води – в областта на външните работи, на сигурността и на борбата с климатичните промени. Коментар по темите с анализатора Йордан Божилов, арабиста Владимир Чуков и климатолога Георги Стефанов.

Политиката на САЩ по отношение на сигурността 

„Байдън ще разчита повече на съюзници – ще се опита да стопли отношенията на САЩ с ЕС и НАТО“ – каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Йордан Божилов

„Ще бъде загърбен наставническия, заплашителен тон, който беше характерен за политиката на Тръмп. Той накара държавите от ЕС да инвестират повече в своята отбрана, но така ги и разделечи от САЩ, тласкайки ги към по-голяма автономност. Джо Байдън ще иска по-голямо сътрдничество от НАТО по отношение на Русия, той вече осъди ареста на Навални, изказа се и няколко пъти за кризата в Украйна. Тръмп водеше политика на изолационизъм, която Байдън ще загърби.“ 

„Байдън е и сериозен критик на политиките на Унгария и Полша. Новата политика на САЩ в сферата на сигурността би следвало да упражни по-сериозна намеса в цяла източна Европа.“ – подчертава анализаторът. 

По отношение на големите енргийни проекти – Йордан Божилов смята, че „ще се запази негативната оценка за Северен поток и турски поток – Байдън ще продължи тази политика. 
Америка критикува най-вече инфраструктурните проекти, които дават повече влияние на Русия – тези, които заобикалят Украйна и я дестабилизират и тези, които закрепват влияението на Русия.  От тази гледна точка ще има сериозни разговори на правителствено ниво и тъй като България също е част от единия проект – зависи от политиците ни дали ще могат да защитят позициите ни относно диверсификацията и дали ще успеят да избегнат евентуални санкции.“

По отношение на политиката на САЩ, касаеща Балканския полуостров – Йордан Божилов заяви, че
„приемането на западните Балкани в ЕС ще бъде една от политиките на Байдън, именно от гледна точка да се намали чуждото влияние в този район.“

САЩ и външната им политика

„Приорет на Байдън ще бъде установяването на това какви ще бъдат отношенията с Русия и Китай. При Тръмп Китай беше заплаха, доколкото Русия трудно би могла да бъде наречена дори опонент“ – това каза пред Радио Пловдив Владимир Чуков, специалист по международни отношения.

 „Три държави са опасности – Русия, Иран и Северна Корея. В момента новата администрация на САЩ ще търси да направи диференциация между Русия и Китай  дали са опоненти или носители на заплаха.“ 


Администрацията на Байдън ще търси разширяване на съюзите – косвено или пряко, желанието ще е за по-широко обедениние. 

„САЩ ще се стремят отново да са абсолютен лидер на запада. По отношение на ЕС – там ще се върви в сходна близост на политиката на Барак Обама – тъй като екипът е почти същият. Евентуално ще имаме остатъци от начина по, който се водеше политиката на Тръмп, но само що се касае политиката спрямо Иран“ – подчерта специалистът.


„По отношение политиката на Балканите – връщане към политиката на Клинтънови няма да има. САЩ няма да предприемат директен, специфичен, американски подход към определени части от Балканите без да се консултира със страна от 
Европейския съюз, като това дава възможност и на България да участва активно в тази политика.“ – завърши Владимир Чуков.
 
Връщането към "Парижкото споразумение" и политиката по отношение на климата

„Решението за връщане към „Парижкото споразумение“ е очаквано. То се желае от повече от половината американци от поне три години.Това е процес, който е необратим и не избежен за американската политика и общество.“ – каза пред Радио Пловдив Георги Стефанов – главен експерт в природозащитната организация “WWF – България“.


„Най голямата иконимика в света осъзнава, че изменението на климата е голям, глобален проблем, но и възможност. Това са стъпки към решаването на глобалния климатичен проблем, който е доста по-труднопреодолим, дори от пандемията от коронавирус. Това решение е много добра заявка за всеки един гражданин на планетата.“ – подчертава експертът. 


По отношение на икономическите лобита в САЩ – Георги Стефанов смята, че тяхната битка е идеологическа, а не икономическа. „Показа се, че въглеродно-неутралната икономика вече се случва без държавна подкрепа, защото тя е много по-икономически изгодна. Този сблъсък няма да спре скоро, но когато видим тенденцията на разходване на финансови средства – ние виждаме, че посоката на опазване на околната страна и развитието на икономиката е една и съща. Ясно е, че тези ресурси са ограничени, ясно е че нямаме друга планета. Но този конфликт скоро ще спре, защото зеления бизнес става първостепенен и водещ.“ – каза Георги Стефанов. 
Встъпването в длъжност на президента Джо Байдън ще е тази вечер (20.01.2021) в 19:00ч.
Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21