Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на пиесата "Глас" в Родопския драматичен театър

Премиерата на пиесата "Глас" в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян е на 20 и 21 януари. 

Историята на текста: Едно изключително талантливо момиче се явява на прослушване в операта и приема да стане най - грижливо пазената тайна - дубльорка на Мария Калас. От този момен с кариерата й е свършено, започва обсебването от таланта на Примата. Обсесивното разтройство не е всичко, една дребна случка преобръща живота и води до раздвояване на личността. Коя е Калас тя или аз? Самата Калас също не може да и отговори, защото отдавна пее в небесната опера.

Авторът на текста е Елена Алексиева. Писателката има множесктво награди, сред които награда „Хеликон“, 2006 година за сборника с разкази „Читателска група 31“, както и награда „Аскеер“ 2013 за пиесата „Терапевтът“ – Народен театър „Иван Вазов“, режисьор Крис Шарков. „Свети Вълк“ 2018 – роман на годината за 2019.

Музикална среда и вокал - Маестро Кирил Търпов

Виктория Глас е поверена на  актрисата Наталия Лечева. Тя през 2000 година става член на трупата на „Илкова театър“ в София. През 1999 година получава - награда за Културен деец на годината на гр. Смолян

2006 – 2007 – награда за най – добра актриса за участие в спектакъла „Шестте пингвинчета“на Кукления фестивал в Благоевград.

Режисьор на постановката е Антон Тонев –Тони. От 1979 стажант актьор в Пловдивски куклен театър. Студент на професор Островски. От 1990 актьор в Пловдив, където създава Театрална школа Т&T. В Театър А Парт поставя „Две стрели“, а в Т&T „Tрите прасенца“ и „Скопеният“. От 1993 е в състава на „Театър Сълза и Смях.  От 2011 е автор, режисьор и актьор в „Пътуващ театър за деца Елени“. Пиесата му „Кръстопът на пчелите“ е номинирана за Голямата награда на Националният преглед за нова Българска драма Иван Радоев 2011. А пиесата му „Нулева точка“ е поставена в Словения и Сърбия.

Настоящият проект „Мария Калас – Виктория Глас“ се осъществява в партньорство с Родопски драматичен театър и програма „Творчески инициативи“ на НФК. 

С директора на театъра Румен Бечев говорим за новите заглавия и за представленията с 30 % публика. Следващите премиерни заглавия за екипа са обявени за февруари и март. В края на февруари ще е премиерното представление на постановката от Христо Бойчев - "Оркестър "Титаник". 

Режисьорът Юрий Дачев ще направи представление по разкази на отец Канев за Родопите, по чийто теми е писал и Николай Хайтов, каза Бечев.

Галерия

Още от категорията

"Срещите" празнуват 22 години в ефир

Тази събота „Срещите” стават на 22 години. Предаването, което не се уморява да пита - КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  На своя рожден ден водещата Людмила Сугарева избира да пита себе си. Слушайте, може и да ви е интересно. Цялото предаване е в звуковия файл.

обновено на 06.03.21 в 07:13

Пазарджишките творци показват "закъсняла" изложба

48 творби – живопис, графика и скулптура – на 21 автори представя от тази вечер в Галерия „Георги Машев“ в Пазарджик Дружеството на художниците в града.  Експозицията се открива в 17:30 часа, за да разкаже в образи преживяванията на творците от арт организацията през годината, в която България заживя с ковид-19.  „Това е традиционната ни..

публикувано на 05.03.21 в 15:28

"Моцарт и Салиери"- с премиера в Пловдивската опера

Следващата премиера от афиша на Държавна опера Пловдив е операта "Моцарт и Салиери" от Римски - Корсаков. Спектакълът е подкрепен от Министерството на културата по програмата за   творци със свободна професия, а поканата е от Пловдивската опера.  Режисьор е Елена Стоянова, която интерпретира  сюжета по текст на Пушкин, в който Салиери е убиецът..

публикувано на 05.03.21 в 11:56

Изложба за забележителните жени на Чехия и Словакия

Забележителните жени в чешката и словашката история ще гостуват в Пловдив с портретите си, събрани в изложба за тяхното дело. Тя се открива днес в Балабановата къща и единият от поводите е Международният ден на жената. Инициативата за експозицията е на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на столичния Чешки център,..

публикувано на 05.03.21 в 06:21

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57