Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет. 

Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди лева. 72 хиляди лева ще е финансирането за фестивала „Музика от вековете“ на Античния театър. 60 хиляди лева са средствата за концерт на пианиста Ричард Клайдерман в зала „Колодрума“ през месец април.

В културния календар за 2021 година е включена Международна конференция за консервация и реставрация на мозайки с общинско финансиране от 64 000 лева.  

Общо за  съвместни инициативи с Министерството на културата, сред които Европейски нощи на музеите и на литературата, резидентна програма за български и чуждестранни артисти, откриването на Есенния салон на изкуствата, награди, както и Празниците на Стария град е заделена сумата от 659 000 лева.

С повече от 1 милион лева се финансират 37  местните фестивални прояви проектен принцип. 

Сред тях са „Пловдив джаз фест“, Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко- трима са много“, Дни на музиката в Балабановата къща, танцовият фестивал „Черната кутия“. Те получават по 50 000 лева. 

С такава сума ще се финансира и  нов за града фестивал „Вибрациите и духът на Пловдив“ на „Творчески комплекс „Инкубатор“.  

45 000 лева ще струва организацията на „Пловдив чете“. Подкрепата за проекта на Държавата Опера - Музиката на тепетата ще е 36 хиляди лева, 30 000 лева ще бъдат дадени за три издания  на Капана фест през годината. 

Със 189 хиляди лева общината ще финансиран отбелязването на празнични дати в Пловдив. Увеличението по това перо е близо 55 хиляди лева, 35 0000 от тях са за откупка на картини, и почти толкова за юбилеите на Певческото дружество и БНТ Пловдив, както и за трибют на Милчо Левиев.

За първи път с предвидени средства за културно-историческите празници и за празниците на местните общности. Два пъти и половина повече са средствата за Празниците в Стария град.

"Община Пловдив чрез културния календар показва и защитава една от своите най-базови функции - да подкрепя сектора и в моменти на пандемия" - заяви в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Пламен Панов.
Още от категорията

Започна последният етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе , където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта. Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е..

публикувано на 03.08.21 в 12:26

Внезапно почина актьорът Николай Станчев

Пловдивският актьор Николай Станчев е починал внезапно, ден след като навърши 60 години. Трагичната новина съобщиха негови близки в социалните мрежи. Той е част от трупата на пловдивския театър. Съпруг е на известната актриса и общински съветник Ивана Папазова. Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през..

публикувано на 03.08.21 в 10:16

Художници бродят в "Лабиринта на лятото"

Обща изложба „ Лабиринтът на лятото“ се открива в галерия „Лабиринт“ в Пловдив. В експозицията галеристката Елена Калпакчиева е поканила 22-ма автори. Сред тях са Ангел Китипов, Ваня Стефанова, Виктория Колева, Георги Щърбев, Здравка Василева, Кольо Мишев, Петя Константинова и др. „ Лабиринтът не го свързвам с безделието и..

публикувано на 03.08.21 в 06:05

Преге - предаване за света на книгите, 31.07. - 06.08.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 31. 07. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Смешни разкази от близо и далеч. 222 стр., ок. 2А, Паритет, 2021. Марк Твен.Невероятни истории. 223. ок. 2А, Паритет, 2021. Тарък Туфан. Бълхите на кралицата. 158 стр., ок. 2А, Кралица Маб, 2021...

обновено на 02.08.21 в 10:49

"Властелинът на пръстените" завладява Античния театър

С изумителен спектакъл, който съчетава музикално и филмово преживяване, идва краят на легендарната сага „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ и началото на цяла поредица от подобни събития. Спектакълът е в 2 вечери – днес и утре. Гигантски HD екран и огромен екип от музиканти ще се погрижат да пренесат публиката в Средната земя..

публикувано на 01.08.21 в 08:41