Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет. 

Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди лева. 72 хиляди лева ще е финансирането за фестивала „Музика от вековете“ на Античния театър. 60 хиляди лева са средствата за концерт на пианиста Ричард Клайдерман в зала „Колодрума“ през месец април.

В културния календар за 2021 година е включена Международна конференция за консервация и реставрация на мозайки с общинско финансиране от 64 000 лева.  

Общо за  съвместни инициативи с Министерството на културата, сред които Европейски нощи на музеите и на литературата, резидентна програма за български и чуждестранни артисти, откриването на Есенния салон на изкуствата, награди, както и Празниците на Стария град е заделена сумата от 659 000 лева.

С повече от 1 милион лева се финансират 37  местните фестивални прояви проектен принцип. 

Сред тях са „Пловдив джаз фест“, Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко- трима са много“, Дни на музиката в Балабановата къща, танцовият фестивал „Черната кутия“. Те получават по 50 000 лева. 

С такава сума ще се финансира и  нов за града фестивал „Вибрациите и духът на Пловдив“ на „Творчески комплекс „Инкубатор“.  

45 000 лева ще струва организацията на „Пловдив чете“. Подкрепата за проекта на Държавата Опера - Музиката на тепетата ще е 36 хиляди лева, 30 000 лева ще бъдат дадени за три издания  на Капана фест през годината. 

Със 189 хиляди лева общината ще финансиран отбелязването на празнични дати в Пловдив. Увеличението по това перо е близо 55 хиляди лева, 35 0000 от тях са за откупка на картини, и почти толкова за юбилеите на Певческото дружество и БНТ Пловдив, както и за трибют на Милчо Левиев.

За първи път с предвидени средства за културно-историческите празници и за празниците на местните общности. Два пъти и половина повече са средствата за Празниците в Стария град.

"Община Пловдив чрез културния календар показва и защитава една от своите най-базови функции - да подкрепя сектора и в моменти на пандемия" - заяви в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Пламен Панов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Галерия

Изложба представя братята Асен и Илия Пейкови

В сводестата зала на Балабановата къща  e открита любопитна изложба – „Асен и Илия Пейкови“. Инициативата е част от мащабния летен фестивал „Лято в Стария град“, който се осъществява в рамките на трите най-горещи месеца. Изложбата представя за първи път творби на двама изключителни и почти неизвестни у нас артисти - световноизвестният..

публикувано на 29.07.24 в 16:22

Преге - предаване за света на книгите, 27.07. - 02.08.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 7. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Габриел Гарсия Маркес. Сто години самота. 448 стр., 6А, Лъчезар Минчев, 2024. Стефан Стори. Маслени бои и мрамор.  322 стр., тв. к. 7А, Изток-Запад, 2024. Харлан Коубън. Ще те намеря. 376..

публикувано на 29.07.24 в 14:45

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42