Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет. 

Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди лева. 72 хиляди лева ще е финансирането за фестивала „Музика от вековете“ на Античния театър. 60 хиляди лева са средствата за концерт на пианиста Ричард Клайдерман в зала „Колодрума“ през месец април.

В културния календар за 2021 година е включена Международна конференция за консервация и реставрация на мозайки с общинско финансиране от 64 000 лева.  

Общо за  съвместни инициативи с Министерството на културата, сред които Европейски нощи на музеите и на литературата, резидентна програма за български и чуждестранни артисти, откриването на Есенния салон на изкуствата, награди, както и Празниците на Стария град е заделена сумата от 659 000 лева.

С повече от 1 милион лева се финансират 37  местните фестивални прояви проектен принцип. 

Сред тях са „Пловдив джаз фест“, Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко- трима са много“, Дни на музиката в Балабановата къща, танцовият фестивал „Черната кутия“. Те получават по 50 000 лева. 

С такава сума ще се финансира и  нов за града фестивал „Вибрациите и духът на Пловдив“ на „Творчески комплекс „Инкубатор“.  

45 000 лева ще струва организацията на „Пловдив чете“. Подкрепата за проекта на Държавата Опера - Музиката на тепетата ще е 36 хиляди лева, 30 000 лева ще бъдат дадени за три издания  на Капана фест през годината. 

Със 189 хиляди лева общината ще финансиран отбелязването на празнични дати в Пловдив. Увеличението по това перо е близо 55 хиляди лева, 35 0000 от тях са за откупка на картини, и почти толкова за юбилеите на Певческото дружество и БНТ Пловдив, както и за трибют на Милчо Левиев.

За първи път с предвидени средства за културно-историческите празници и за празниците на местните общности. Два пъти и половина повече са средствата за Празниците в Стария град.

"Община Пловдив чрез културния календар показва и защитава една от своите най-базови функции - да подкрепя сектора и в моменти на пандемия" - заяви в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Пламен Панов.
Още от категорията

"Ежедневности" от карантината и с подкрепа за болни деца

Разкази от действителни случаи по време на ковид-карантината – това е съдържанието на четвъртата книга на учителя от СУ „Георги Брегов“ Пазарджик Илия Михайлов. Тя се казва „Ежедневности“ и за нея Михайлов споделя:  „Имат отенък на карантинни настрония, пандемия и всичко, което исках да оставя зад гърба си от миналата година . С тази книжка..

обновено на 08.03.21 в 17:22

Международно признание за ръченица & бийтбокс

Едно съчетание на  българска фолклорна музика и бийтбокс, спечели международно признание в конкурса "GOLDEN KEYS" 2021 към UNESCO, с  присъдена "Златната диплома" в категорията инструментална музика.  "Дончевска ръченица" е авторска пиеса на акордеониста Калоян Куманов, в която обаче, по невероятен начин се вписва и бийтбоксъра KillaBee (Галин..

публикувано на 08.03.21 в 14:16

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 март

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.03. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати “ ( нови книги ) Исабел Алиенде. На жените с обич. 190 стр., ок.3А, Колибри, 2021. Казуо Ишигуро. Клара и слънцето. 310 стр., ок. 4а, Лабиринт, 2021. Тарин Фишър. Оичай ме с лъжа: Опортюнистката. 256 стр.,..

публикувано на 08.03.21 в 10:32

Вени и Аглея със среща на картини и музика за 8-ми март

В зона "Култура" представяме творческата среща Little ladies , посветена на Деня на жената, 8-ми март - с две очарователни момичета, художничката Венета Павлова и Аглея Канева от НУМТИ - Пловдив. Тази вечер се открива изложбата с картините на Вени, и ще звучат джаз песни в изпълнение на Аглея, в арт галерия AK glass of wine-Пловдив. Основното е..

публикувано на 08.03.21 в 09:18

"Замлъкване" с онлайн завръщане

Спектакълът "Замлъкване" е вдъхновен от енигматичния филм „Персона” на Ингмар Бергман, който проследява процеса, през който преминава една жена в отказа си да говори и да приеме ролите си на актриса, майка, съпруга. Дванадесет години след създаването му, "Замлъкване" се завръща с онлайн излъчване в Меьдународният ден на жената. След излъчването..

публикувано на 07.03.21 в 10:32