Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не смекчават мерките до края на януари, удължават епидемичната обстановка

Здравният министър ще предложи на правителството извънредната епидемична обстановка у нас да се удължи с три месеца. Като причини той посочи влизането на новия щам на коронавируса у нас, който се разпространява по- лесно и много по- бързо. 

По- рано днес на пресконференция на НОЩ, в която участва и премиерът Бойко Борисов бе обявено, че противоепидемичните мерки у нас няма да се разхлабват до 31 януари. 

Компромис ще се направи само за учениците от 5 до 12-ти клас, които се връщат в училище от другата седмица по график. Същевременно заради отказа на властите да им разрешат да работят от 1 февруари заведенията излизат на национален протест. 

Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България обяви, че на 27 януари, в 12 часа пред Министерски съвет ще е „Протестният марш към свободата”:

И определи инициативата така: "Акт на защита на интересите. Отчаяние не мисля, че е добра дума, но повечете колеги са доведени дотам".

Готовност за протестно отваряне на ресторантите обяви и Златко Златанов от браншовата структура във Велинград: "Ние сме им дали нота, те трябва да кажат дали ще ни отворят на първи февруари".

Според здравните власти рискът е от британския щам на коронавируса: "Смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще почне да набира скорост", заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

А ученици от Пловдив приветстваха решението за присъствено обучение от 5 до 12 клас: "За мен ще бъде от изключителна важност да продължа присъствено, тъй като се подготвям за матури. – Желая да се виждам с приятелите си, различно е чувството, когато е на живо. – Онлайн обучението забави и затрудни наистина значително учебния процес и допълнително вложи стрес върху нас, учениците".


Още от категорията

2517 новозаразени за денонощие, Пловдив отново втори с 228 случая

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 297 теста през изминалото денонощие.  Данните показват лек спад в броя на заразените, нуждаещи се от болнично лечение - те са 9 685, 807 от които  са в интензивни отделения.  228 са новите случаи в област Пловдив, 76 в Пазарджик и 45 в Смолян.   125 души са..

обновено на 15.04.21 в 12:10

Частично бедствено положение във Велинград, ситуацията е овладяна

Във Велинград обявиха частично бедствено положение до 21 април заради разрушени диги на река Малка Мътница, след контролирано изпускане на едноименния язовир „Малка Мътница“.  Част от близките земеделски земи са залети, буйните води заплашваха да заелят подстанция - Велинград, която захранва с електричество две общини в региона.  По последна..

обновено на 15.04.21 в 12:09

Паритет на заразени и излекувани от Covid-19 в Смолян

45 са новозаразените с ковид в Смолянска област. те са на възраст от 26 до 83 години.  В болници са приети двадесет болни с коронавирусна инфекция, а другите двадесет и пет се лекуват в дома си. Сред новите случаи има двама души от персонала на Специализираната болница за рехабилитация в Баните, отсъствали от известно време, както и един от..

публикувано на 15.04.21 в 11:59

Откри се новият парламент на България, правителството подаде оставка

Тържествено бе открито новото 45 Народно събрание.  Първото заседание бе открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".  Депутатите положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.  "Вие наследявате една..

публикувано на 15.04.21 в 10:47

Предлагат връщане парите от "такса смет" на спрените бизнеси

Община Пловдив да възстанови плащанията за такса смет на фирмите от туристическия бранш, които принудително не работеха заради пандемията от коронавирус.  Предложението в помощ на един от най-засегнатите браншове внесоха общинските съветници от "Демократична България".  Мярката да важи за тези, чиято дейност бе спряна от държавата след 13 март..

публикувано на 15.04.21 в 10:19