Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Третата вълна с "британския вирус" няма да ни отмине

Малко и недостатъчно са известните факти за новия щам на КОВИД-19, вече спряган като „британския вирус“.

Съвсем в началото на проучването сме на този щам.  Известното засега е, че той заразява до 70% повече,  но това ще се коригира, и то нагоре,  доста нагоре.  Новата заразяемост се дължи именно на него, коментира ситуацията проф. Ива  Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  

Резултати от проучванията се очакват до дни. Целогеномно секвениране – това е е единственият начин да се провери неговото разпространение у нас, смята проф. Христова. По думите и, всеки би могъл да го е прекарал вече.

Вероятно обаче този щам не е с такова  бурно разпространение,  или поне сега е момента да го спрем на едно по-ниско ниво, преди да стане късно.  Защото виждаме какво става в Западна Европа и тази вълна няма да ни отмине. Може да се окаже, че сега е „затишие пред буря“,  предупреждава тя.

Според нея, рутинно изследване не може да го улови. Трябва да се дешифрира  целият геном. Това се прави само в Националния център, добави  проф. Ива Христова.

Сега е затишие пред буря,  що се отнася до него.

Вирусът няма да спре да мутира, очакваме варианти с още по-високо разпространение.

Тези подобрени вируси  оставят поколение, което се закрепва еволюционно.  Така, този „подобрен“ вариант на вируса има предимство пред останалите.  Точно това включи алармата на тревогата сред вирусолозите

Не може в 21 век да гледаме една пандемия и да я оставим тя да помете целия свят, пък накрая - който оцелее!  Дори при  3% средна смъртност, ако се засегне цялото население, помислете колко милиони хора ще умрат.

Затова, трябва да не се отпускаме сега, а да бъдем много внимателни, защото „Третата вълна“ много трудно ще ни отмине.

Още по темата може да чуете в интервюто в звуквия файл.

Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08