Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: мобилните приложения в борбата с Ковид-19

В рубриката „Рестартирай Европа“ - поредният  репортаж е по темата за мобилните приложения като полезен съюзник в борбата срещу „Ковид-19“, в условията на свързан цифров единен пазар.

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че смартфоните ни и  приложенията в тях - знаят доста неща за нас.

"Радар ковид" в Испания, "Стоп Ковид 19" в Хървания, и така в още 19 страни в ЕС работят мобилни приложения и днес в условията на епидемия. Например за проследяване на контактите в държавите членки. 

Четири държави - България, Румъния, Люксембург, и Швеция са решили да не се включват на този етап. IT специалистите тук казват, че усилията не съответстват на ползата и административно се преценява да не ги използваме. Гърция и Словакия обаче разработват мобилни приложения и в момента. 

Какъв е принципът, обяснява IT експертът Димитър Ганчев от Интернет общество България: "Идеята е, че вие като се движите, без значение къде, вашият телефон информира всички, които са в радуис около вас, че те са се срещнали с вас. Когато по-късно, например се установи, че сте бил заразен, те ще бъдат информирани. Има сериозни предизвикателства, така че хем да се запази информацията, кой с кого се е срещал, хем тази информация да не бъде публично достъпна, и да не се използва за проследяване на гражданите. Решението, което предлагат двете колеги компании е добро и защитава потребителите. Всеки ден на вашия телефон му се сменя един код, като на всеки няколко минути се сменя и един идентификатор. В крайна сметка, ако някой подслушва кой минава по "Граф Игнатиев", той няма да чуе два пъти едни и същи данни, защото са кодирани и всеки път са различни."

Мобилните приложения са полезен съюзник в борбата срещу „Ковид-19“ в условията на свързан цифров единен пазар и киберсигурност, казват от Европейския парламент. Авторите на първото в България мобилно приложение "Вирусейф" са Информационно обслужване АД , като в хода на разработката с доброволен труд се включиха и външни фирми. 

Пламен Цеков, председател на борда на директорите на "Скейлфокус" за разработката, която е за Andoid и iOS, и е регистрирала над 65 хиляди потребители у нас. Той каза, че целта на приложението беше да информира гражданите за коронавируса, като потребителите могат да включват и техните симптоми в реално време. Мобилното приложение се изтегля безплатно от магазините на Apple и Google.

Министерство на здравеопазването поддържа информационната платформа за борба с COVID 19. Към нея е интегриран и регистър на ваксините, който е помощното средство за изпълнение на имунизационния план за поставяне на ваксините. От здравното министерство съобщиха, че е разработено и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18