Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: мобилните приложения в борбата с Ковид-19

В рубриката „Рестартирай Европа“ - поредният  репортаж е по темата за мобилните приложения като полезен съюзник в борбата срещу „Ковид-19“, в условията на свързан цифров единен пазар.

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че смартфоните ни и  приложенията в тях - знаят доста неща за нас.

"Радар ковид" в Испания, "Стоп Ковид 19" в Хървания, и така в още 19 страни в ЕС работят мобилни приложения и днес в условията на епидемия. Например за проследяване на контактите в държавите членки. 

Четири държави - България, Румъния, Люксембург, и Швеция са решили да не се включват на този етап. IT специалистите тук казват, че усилията не съответстват на ползата и административно се преценява да не ги използваме. Гърция и Словакия обаче разработват мобилни приложения и в момента. 

Какъв е принципът, обяснява IT експертът Димитър Ганчев от Интернет общество България: "Идеята е, че вие като се движите, без значение къде, вашият телефон информира всички, които са в радуис около вас, че те са се срещнали с вас. Когато по-късно, например се установи, че сте бил заразен, те ще бъдат информирани. Има сериозни предизвикателства, така че хем да се запази информацията, кой с кого се е срещал, хем тази информация да не бъде публично достъпна, и да не се използва за проследяване на гражданите. Решението, което предлагат двете колеги компании е добро и защитава потребителите. Всеки ден на вашия телефон му се сменя един код, като на всеки няколко минути се сменя и един идентификатор. В крайна сметка, ако някой подслушва кой минава по "Граф Игнатиев", той няма да чуе два пъти едни и същи данни, защото са кодирани и всеки път са различни."

Мобилните приложения са полезен съюзник в борбата срещу „Ковид-19“ в условията на свързан цифров единен пазар и киберсигурност, казват от Европейския парламент. Авторите на първото в България мобилно приложение "Вирусейф" са Информационно обслужване АД , като в хода на разработката с доброволен труд се включиха и външни фирми. 

Пламен Цеков, председател на борда на директорите на "Скейлфокус" за разработката, която е за Andoid и iOS, и е регистрирала над 65 хиляди потребители у нас. Той каза, че целта на приложението беше да информира гражданите за коронавируса, като потребителите могат да включват и техните симптоми в реално време. Мобилното приложение се изтегля безплатно от магазините на Apple и Google.

Министерство на здравеопазването поддържа информационната платформа за борба с COVID 19. Към нея е интегриран и регистър на ваксините, който е помощното средство за изпълнение на имунизационния план за поставяне на ваксините. От здравното министерство съобщиха, че е разработено и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28