Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: Страхът от зараза с Covid-19 може да повлияе на вота

Мира Радева

Недоумявам, възмутена съм от предложения като гласуване по пощата, след като е ясно, че за такова кратко време, то не може да се случи, коментира социологът Мира Радева по темата за предлаганите промени в изборното законодателство. Тя припомни, че социолозите настояват за това от дълги години, но е необходима поне година подготовка. 

Радева каза, че са лъжа твърденията, че без гласуването по пощата, може да се манипулира и открадне вота. Това не се случва и в ромските квартали, каза Радева, която е наблюдавала изборния процес точно в такива райони, гласовете на ромите се разпределят почти балансирано, а преобладаващи са гласовете им за ДПС. 

Радева определи като положително предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ОП за мобилни секции и такива в болниците за карантираните, което днес бе прието от парламента, защото на всеки трябва да е осигурено правото на глас и това е единственото възможно решение. Разбира се, че има риск от манипулиране, но той съществува винаги  и навсякъде. 

По-съществен проблем при гласуването е страхът на хората от заразяване и това може  да въздейства мобилизиращо и да повлияе на вота, особено при възрастните хора и хората с хронични заболявания, каза Радева. 

Предложението на управляващите ЦИК да изработва правила за хората от секционни комисии и оспорването от БСП, че това е работа на Министерския съвет, за социолога , поредното политическо прехвърляне на топката.

Според нея ГЕРБ искат максимално да се отделят от изборния процес, за да няма после обяснения как са откраднали изборите, а пък БСП искат да ги натопят, за да могат после да кажат, ама не, ние всъщност спечелихме, ама вие манипулирахте. "Какво да кажа, обикновени политически заигравки". 

Радева смята, че предложението на БСП за видеонаблюдение при броенето на бюлетини също е в графата политическо прехвърляне на топката.

"Не е възможно да се осигурят по двама наблюдатели за 12 500 секции, това е спекулация и не разбирам защо политиците - всички политици,  продължават така и не искат коректен изборен процес. Искрено не разбирам, защо толкова много се спекулира по процедурите по изборния процес". 

Интервюто с Мира Радева е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07