Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се научим да живеем с щамове на коронавируса

Академик Богдан Петрунов

Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях, коментира появата на новия, наричан трети щам на Covid-19, каза акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Това, което се случва, са варианти на щама, които се появяват постоянно, каза още акад. Петрунов. Според него те ще продължат да се появяват.

"Трябва да приемем, че коронавируса няма да изчезне окончателно, той ще бъде като с грипа, ще се появява постоянно".

Засега все още няма научно доказателство, че новия щам се е появил и у нас, защото, за неговото доказване е необходимо генетично изследване, което у нас се прави  само в Националния център по заразни и паразитни болести, което се очаква скоро да бъде готово.

Все още не ясно до какви промени ще доведе новия щам,  това ще е ясно най-рано до края на годината, но ще бъде необходима нова ваксина. 

Според акад. Петрунов няма основание за разхлабване на мерките на този етап, още повече, че у нас те са от най-леките. Той препоръча да продължим спазването на предпазните мерки като маски, дистанция и дезинфекция. 

Цялото интервю с акад. Петрунов е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10