Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Колкото е по-активен обикновеният човек, толкова повече се развива обществото ни към демокрация

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „чувство за справедливост“ ? Гледна точка на финансовия анализатор Светозар Гледачев, той е университетски преподавател и икономист, консултант.

Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е свързано с морала и етиката, но това чувство е много субективно, като има икономически подтекст. Дори в правото този принцип е основен."

"Трябва да живеем така, че нашето общество да се развива", посочи Гледачев. По думите му в демокрацията чувството за справедливост се проявява с изборите, които организираме. 

Анализаторът посочи: "Справедливостта я има всеки българин, и той гласува по схемата: "искам да накажа всеки, които ме е грабил." По думите му политиците винаги лъжат, в демократичните общества чрез медиите - политиците се опитват да заблуждават, че управляват за изгода на народа.

Светозар Гледачев смята, че в България демокрацията се развива. Той не сравнява на този етап страната ни със страните от Европейския съюз.

"Тези избори са много важни, и нека хората да си направят сметката, ако тези хора останат на власт, дали справедливостта ще се повиши, или ще се намали", заключи Гледачев.

Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21