Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив.

Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както са сега - те генерират съжаление и е по-вероятно, ако негативният вот се е случил на парламентарните избори, то през есента кандидатът на ГЕРБ ще получи подкрепа на първи тур, като след това има значение ДПС кой ще подкрепи на втори тур“ – поясни полотологът.  

На въпроса дали ще се кандидатира Бойко Борисов за президент или дали това може да е Николай Младенов, Стойчо Стойчев, казва че това изцяло зависи от състава на следващия парламент. „Ако следващото народно събрание е много фрагментирано е ясно, че центъра на властта ще бъде в парламента, а не в Министерски съвет. Когато имаме такъв сценарий, партийното лидерство остава в парламента, не отива в изпълнителната власт.“

В този сценарий Стойчо Стойчев очаква Бойко Борисов да остане ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, тъй като консолидирането на една широка коалиция ще изисква силен лидер, докато за поста министър председател казва „очаквам министър председател да бъде експертно лице, това би балансирало законодателната и изпълнителната власт.“

„Предполагам, че ще стане ясно дали Бойко Борисов ще се кандидатира за президент месец или два преди изборите. Каквото и да кажем в настоящия момент би било спекулация.“

По отношение връзка ДПС и ГЕРБ, политологът казва, че „ДПС държи да бъде партията на властта, ако не с двата крака, то поне с единия. ДПС подкрепя управляващите в ключови проекти, като бюджета. ДПС продължава да бъде фактор и винаги ще бъде такъв.“

Според Стойчо Стойчев, евентуална кандидатура на Румен Радев без подкрепа на БСП  прави шансовете му почти нулеви. "Той няма как да бъде новото чудо, както беше Симеон Сакскобургготски, индикации за подобно нещо липсват напълно". 

Политологът не е изключва възможността Румен радев да създаде собствена партия. "Не е сигурно, че той има време за това, но на фона на разклатените отношения с Корнелия Нинова, това изглежда като един от малкото възможни варианти“. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл
Още от категорията

Безопасността на ваксините срещу Covid-19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48