Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив.

Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както са сега - те генерират съжаление и е по-вероятно, ако негативният вот се е случил на парламентарните избори, то през есента кандидатът на ГЕРБ ще получи подкрепа на първи тур, като след това има значение ДПС кой ще подкрепи на втори тур“ – поясни полотологът.  

На въпроса дали ще се кандидатира Бойко Борисов за президент или дали това може да е Николай Младенов, Стойчо Стойчев, казва че това изцяло зависи от състава на следващия парламент. „Ако следващото народно събрание е много фрагментирано е ясно, че центъра на властта ще бъде в парламента, а не в Министерски съвет. Когато имаме такъв сценарий, партийното лидерство остава в парламента, не отива в изпълнителната власт.“

В този сценарий Стойчо Стойчев очаква Бойко Борисов да остане ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, тъй като консолидирането на една широка коалиция ще изисква силен лидер, докато за поста министър председател казва „очаквам министър председател да бъде експертно лице, това би балансирало законодателната и изпълнителната власт.“

„Предполагам, че ще стане ясно дали Бойко Борисов ще се кандидатира за президент месец или два преди изборите. Каквото и да кажем в настоящия момент би било спекулация.“

По отношение връзка ДПС и ГЕРБ, политологът казва, че „ДПС държи да бъде партията на властта, ако не с двата крака, то поне с единия. ДПС подкрепя управляващите в ключови проекти, като бюджета. ДПС продължава да бъде фактор и винаги ще бъде такъв.“

Според Стойчо Стойчев, евентуална кандидатура на Румен Радев без подкрепа на БСП  прави шансовете му почти нулеви. "Той няма как да бъде новото чудо, както беше Симеон Сакскобургготски, индикации за подобно нещо липсват напълно". 

Политологът не е изключва възможността Румен радев да създаде собствена партия. "Не е сигурно, че той има време за това, но на фона на разклатените отношения с Корнелия Нинова, това изглежда като един от малкото възможни варианти“. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17