Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно, тъй като „не може да се влезе в една и съща река два пъти“. Но посочи, че новият президент „връща най-важните моменти от периода на Барак Обама и дори някои неща от епохата на Клинтън“. 

Според доц. Вацев, връщането на Америка назад е в порядъка на 4,5 6 години. „Това означава пренастройване на старите национални управленски елити към новата власт по метода на слънчогледа“ – обясни анализаторът. За него „българските политически елити няма да спрат да гледат към Вашингтон като слънчогледи, който и да е в Белия дом“. А за другите обобщи: „В страните от центъра на развития свят предстоят определeни и то нелесни проблеми  в управленската практика“.

Отношенията на САЩ с ЕС, Вацев прогнозира, че „ще се стоплят неминуемо“. И обясни: „Технологията на това затопляне ще бъде опора върху европейските поддръжници на либералната политика на САЩ“. А за енергийните приоритети на новата американска администрация, Вацев е сигурен, че ще бъдат в областта на спиране на Северен поток 2. Той посочи, че това е продължение на общите идеи, споделяни и от републиканци, и демократи.

Според Валентин Вацев, досега „от всички нови действия на Байдън единственото наистина важно е възможността да се удължи с 5 години срокът на действие на този ключов договор за взаимен контрол и за определени действия в областта на въоръжаването". По думите му той „има действие директно върху световния мир и световната война; договор, който има директно геополитическо значение и смисъл". 

Анализаторът не е съгласен с тези, които прогнозират започване на разпад на американския щатен съюз или с твърденията за грозяща непосредствено гражданска война. Според него, не е разбито ядрото на работеща Америка, а са разцепени елитите.  И подчерта, че "за Байдън няма друг път, освен да започне да прави мир между разкъсаните елитни обвивики на американското общество. Засега не го прави. Напротив, прави точно обратното". 

За финал доц. Вацев обяви, че "периодът на американската хегемония свърши. САЩ вече ще бъдат велика регионална сила, но светът на американската световна хегемония е в нашия вчерашен ден".

Още може да чуете в интервюто в звуковия файл.


Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21