Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отпадъци и вода, но не и пътя на вниманието на Борисов и Димитров

| обновено на 24.01.21 в 18:11

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е разговарял с премиера Бойко Борисов при днешното му посещение в екоминистерството. 

В контекста на разпоредените от министър-председателя мерки за справяне с нерегламентираните сметища Здравко Димитров е поискал съдействие от Борисов за решаване на проблема със сметището край Цалапица, което е с почти изчерпан капацитет, и ограничените възможности за депониране на отпадъци в екозавода в Шишманци. 

Коментирахме състоянието на депата в Цалапица и в завода за твърди битови отпадъци в Шишманци. Капацитетът на това в Цалапица е на изчерпване и в средносрочен план трябва да се предприемат мерки, защото това засяга не само Пловдив, но и още осем общини“, обясни Здравко Димитров, цитиран от пресслужбата на общината. 

Друга тема на разговора Борисов - Димитров е била водоснабдяването на Пловдив от каскада „Въча“. Здравко Димитров е поискал да се предприемат сериозни действия за ускоряването на реализацията на проекта . По темата кметът на Пловдив е провел няколко разговора с министъра на околната среда и овдите Емил Димитров и заместник-министър на регионалното развитие Николай Нанков. 

През следващият месец предстои среща с министър Димитров в Пловдив, на която очаквам да има добри новини и по двете теми, които обсъждахме днес“, заяви Здравко Димитров.

Проектът за водоснабдяването от каскада "Въча" и осигуряването на чиста питейна вода от язовира включва изграждането на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на Първенец. В момента тече прединвестиционното проучване, което да даде ясна представа за общата стойност за реализацията на проекта.

Няма резултат по главната тема, заради която кметът на Пловдив поиска среща с министър – председателя – за изграждането на Югоизточния обход по околовръстното шосе на Пловдив. Обяснено бе, че темата ще е предмет и на следващи разговори. 

От пресслужбата на община Пловдив съобщават: "За изграждането на Югоизточния обход по Околовръстното шосе на Пловдив кметът ще има допълнителна среща с премиера, която ще се състои следващата седмица."

Процедурата за избор на изпълнител на отсечката от Асеновградско шосе до паметника на Скобелева майка беше прекратена от Агенция „Пътна инфраструктура“  преди четири дни. Всички 12 участници бяха отстранени с мотива, че имат пропуски в документацията си.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров настоява процедурата да не бъде спирана, защото евентуалното ново стартиране, ще забави строежа на важната пътна артерия.


Още от категорията

Новият водопровод на Брестовица няма да засегне лозовите масиви

Премиерът Бойко Борисов инспектира започналото вчера изграждане на три нови сондажни кладенци за вода в Брестовица. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков информира, че с изцяло новия водопровод от  8-километра и подмяната на 25-километра вътрешно-проводна мрежа в селото брестовичани ще имат чиста от манган вода...

обновено на 27.02.21 в 12:51

Започва ваксинацията на членовете на СИК

От днес започва масовото ваксиниране на членове на секционните избирателни комисии, което ще продължи до 5 март. Пред Радио Плодвив зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргивор заяви, че имунизационната вълна предварително са заделени ваксини на компанията Пфайзер-Бионтех. Причината за избор на този препарат е по-краткия срок за поставяне на втора..

обновено на 27.02.21 в 12:51

150 нови случая на COVID-19 в Пловдив за последното денонощие

1681 са новите случаи на коронавирус при направени 13 697 теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  Положителните проби са 12,3 процента от всички изследвани. Най-много инфектирани са открити в столицата - 499 души. Област Пловдив е на второ място със 150 новозаразени. В Пазарджик..

обновено на 27.02.21 в 12:50

Директорът на МБАЛ-Велинград е отстранен от длъжност

Директорът на многопрофилната болница във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев е отстранен от длъжност по искане на пазарджишка районна прокуратура. Той е обвинен в използване на неистински документи и източване на здравната каса.  Според обвинението, източването на здравната каса е ставало чрез фалшиви сертификати за медицинска специалност и..

обновено на 27.02.21 в 12:50

Прокуратурата привлече и задържа двама сутеньори за сводничество

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже на 54 и на 34 години за това, че в периода от януари  до 26 февруари 2021 г. в съучастие като извършители, са свеждали към блудствени действия и съвкупление две жени, на възраст 31 г. и 45 г. Деянието е извършено с користна цел – престъпление по чл. 155 ал.3 вр. ал. 1 вр .чл. 20 от..

публикувано на 27.02.21 в 11:18