Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадъци и вода, но не и пътя на вниманието на Борисов и Димитров

| обновено на 24.01.21 в 18:11

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е разговарял с премиера Бойко Борисов при днешното му посещение в екоминистерството. 

В контекста на разпоредените от министър-председателя мерки за справяне с нерегламентираните сметища Здравко Димитров е поискал съдействие от Борисов за решаване на проблема със сметището край Цалапица, което е с почти изчерпан капацитет, и ограничените възможности за депониране на отпадъци в екозавода в Шишманци. 

Коментирахме състоянието на депата в Цалапица и в завода за твърди битови отпадъци в Шишманци. Капацитетът на това в Цалапица е на изчерпване и в средносрочен план трябва да се предприемат мерки, защото това засяга не само Пловдив, но и още осем общини“, обясни Здравко Димитров, цитиран от пресслужбата на общината. 

Друга тема на разговора Борисов - Димитров е била водоснабдяването на Пловдив от каскада „Въча“. Здравко Димитров е поискал да се предприемат сериозни действия за ускоряването на реализацията на проекта . По темата кметът на Пловдив е провел няколко разговора с министъра на околната среда и овдите Емил Димитров и заместник-министър на регионалното развитие Николай Нанков. 

През следващият месец предстои среща с министър Димитров в Пловдив, на която очаквам да има добри новини и по двете теми, които обсъждахме днес“, заяви Здравко Димитров.

Проектът за водоснабдяването от каскада "Въча" и осигуряването на чиста питейна вода от язовира включва изграждането на 18-километрово трасе, както и изравнител на налягането, който ще бъде в землището на Първенец. В момента тече прединвестиционното проучване, което да даде ясна представа за общата стойност за реализацията на проекта.

Няма резултат по главната тема, заради която кметът на Пловдив поиска среща с министър – председателя – за изграждането на Югоизточния обход по околовръстното шосе на Пловдив. Обяснено бе, че темата ще е предмет и на следващи разговори. 

От пресслужбата на община Пловдив съобщават: "За изграждането на Югоизточния обход по Околовръстното шосе на Пловдив кметът ще има допълнителна среща с премиера, която ще се състои следващата седмица."

Процедурата за избор на изпълнител на отсечката от Асеновградско шосе до паметника на Скобелева майка беше прекратена от Агенция „Пътна инфраструктура“  преди четири дни. Всички 12 участници бяха отстранени с мотива, че имат пропуски в документацията си.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров настоява процедурата да не бъде спирана, защото евентуалното ново стартиране, ще забави строежа на важната пътна артерия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  На място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на..

обновено на 21.07.24 в 20:18

Състоянието на младия доброволец вече е стабилно

19-годишният доброволец Светослав Димитров, който пострада тежко при гасенето на пожарите в Сакар планина, към настоящия момент е в стабилно състояние.  Това съобщиха от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където се лекува. Жизнените му показатели са добри, контактен е, но му предстоят още операции. Младежът е със 75%..

публикувано на 21.07.24 в 20:16

Кола се запали на АМ "Тракия" край Калугерово, няма пострадали

Кола се запали на АМ „Тракия” около 14,30 ч. Това е станало в платното в посока към София, в близост до ханче Калугерово.  На място има полиция. Колата е изгоряла напълно, но няма пострадали хора. Пристигналите на място огнеборци са загасили и запалените около автомобила сухи треви. От АПИ съобщиха, че временно движението при км 75 на АМ..

публикувано на 21.07.24 в 15:33

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40