Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конструкцията на кино "Космос" е запазена и емблематична

Идейният проект на арх. Балджиев изчислява ремонтите на стойност 5 млн. лева

4
Снимка: http://stroitelstvoimoti.com/

Кино "Космос" -  с бъдеще неясно, изненада ни пожар, за щастие овладян навреме и без съществени поражения. Говорим с арх. Димитър Балджиев, автор на последния одобрен проект за реконструкция на сградата. 

До къде сме и какво предстои в постковид условия за реализация от проектантите и от община Пловдив ? 

Днес се очаква кметът на район "Централен" Георги Стаменов да поиска средства от кмета Здравко Димитров. Желанието на районния кмет е обновяването да се релизира за три години. Проектът за кино "Космос" предвижда то да се превърне в културен център. 

Архитект Балджиев посочи, че са спечелили разработката на идейния проект в края на 2019 година, в мандата на Иван Тотев. Проектът включва цялостна реновация на киното, като се запазва характерът му напълно. Ще се подобряват интериорните и екстериорните детайли, и ще се организират пространства за културнии и образователни дейности. 

Цялата разработка на екипа е на база изчисления от 2019 година, предвижда се вложената сума да е 5 млн. лева.

"Заради пандемията от Ковид-19 има забавяне от една година, но се надявам общината да не е забравила този проект", каза арх. Балджиев. 

По думите му след пожара от петък (22 януари) няма нанесени големи поражения. "Последните изчисления сочеха, че здравината на конструкцията е 99%. Тя е емблематична за времето, в което е направена и няма да се разруши", заключи архитектът. 

Галерия

Още от категорията

Отбелязваме 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски

Пловдив се покланя пред делото на Георги Стойков Раковски в деня на 200 годишнината от неговото рождение. Честването ще започне с тържествен ритуал пред паметника в Цар Симеоновата градина, където слово ще поизнесе кметът Здравко Димитров. На алеята до паметника ще бъде открита и фотодокументална изложба под надслов „Мечтател безумен,..

обновено на 14.04.21 в 10:41

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

публикувано на 14.04.21 в 10:40

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.   И..

публикувано на 12.04.21 в 15:58

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10. 04. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Роман за Лисан. 289 стр., тв.к., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Кирил Христов. Затрупана София. 248 стр., ок. 3А, Кръг, 2021. Александър Секулов. Скитникът и синовете. 256 стр., ок...

обновено на 12.04.21 в 11:30

Ново помагало с неизвестни факти и теории за България

Втората част на „Моята България“, вече, е факт. Това е и по-подробното издание на учебното помагало, чиято първа част излезе през 2018-та година и беше предназначена за по-младите читатели. Интересните тези и изследвания, застъпени в 40-те теми, обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до рухването на..

обновено на 11.04.21 в 11:16