Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Таксита ще могат да работят с временни разрешения

| обновено на 25.01.21 в 12:06

Община Пловдив ще издава временни разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници на територията на община Пловдив за срок до два месеца. Това гласи заповед на кмета Здравко Димитров и касае шофьорите, на които в момента не може да бъде издадено валидно удостоверение за регистрация за реализиране на дейността. С приетото решение е дадена възможност за всички, които към настоящия момент не извършват дейността си, да могат започнат веднага.

В общинското предприятие „Организация и контрол по транспорта“ е създадена необходимата организация и желаещите могат да подават заявления, като предоставят набор от документи, посочени в действащите нормативни актове, с които се доказва, че отговарят за законовите изисквания.

Според измененията на  чл. 12 от Закона за автомобилния превоз удостоверенията за регистрация се издават от кметовете на общините или от оправомощени от тях длъжностни лица по адреса на управлението на търговеца. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ води публичен единен таксиметров регистър, където са включени фирмите, шофьорите и превозните средства, с които се извършва дейността. Към настоящия момент Община Пловдив няма достъп до него, за да го актуализира – вписва и отписва тези, които осъществяват този вид услуга.  Предстои това да се случи в близките дни. 

Подзаконовият нормативен акт, т.е. Наредба № 34 от 1999г. на Министерство на транспорта, към настоящия момент не е синхронизиран с новоприетите промени в Закона за автомобилните превози, което създава непреодолими пречки за Община Пловдив за провеждане на процедурите по издаване на лиценз за превоз. Според текстовете на закона лицензите се издават от кмета, но според все още действащите разпоредби на Наредба № 34, отговорният орган е изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“.

От страна на Община Пловдив са предприети всички необходими стъпки за уреждане на възможността за законосъобразни действия по лицензиране. Предложена за одобрение от Общински съвет е и таксата от 88 лева, която е по-ниска от досега събираните от ИА „Автомобилна администрация“ 100 лева. Промяната на местния подзаконов нормативен акт - Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, заедно с изменението на Правилника за устройство и дейността на ОП „ОКТ“ ще бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет.

За да получат регистрация, таксиметровите превозвачи трябва да отговарят на изискванията за благонадеждност, да разполагат с поне едно собствено, наето или на лизинг превозно средство, което отговаря на изискванията по чл. 12, ал. 7 от Закона за автомобилните превози, както и да нямат публични задължения.

Според проекта за промяна на Наредбата те ще заплащат 57 лева при промяна в обстоятелствата на издадено удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници; 53 лева при промяна в списъците на водачите и автомобилите на издадено удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и 22 лева при издаване на дубликат на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници.


Още от категорията

Проверяват масово агнешкото месо в Пазарджик

Областната агенция по безопасност на храните в Пазарджик започна засилени проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага в търговската мрежа. Засилени проверки преди Великден ще се извършват и в цеховете за производство на козунаци и пакетиране на яйца. Според проверяващите е важен и контролът на клиентите. Агнешкото месо може да се..

публикувано на 14.04.21 в 11:11

Кабинетът даде 1 млн. лв. за Мулдавския манастир

Правителството отпусна 1 076 340 лв. за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград.  Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата с национално значение, но преди време там избухна голям пожар и възстановителните дейности още не са приключили.  „Започнали сме, много сме напреднали, но..

публикувано на 14.04.21 в 10:51

270 са новите случаи на коронавирус в Пловдивска област

18 процента от тестовете за коронавирус са  положителни, като за денонощието са регистрирани нови 2 944 случая. Пробите са общо 16 242, отчитат от Единния информационен портал.  270 от новозаразените са в област Пловдив , в Пазарджик – 124, а в Смолян  - 41.  Оздравели в страната са 3 995 души, починали са  127.  В болници са настанени 9 799..

обновено на 14.04.21 в 10:41

Започва ремонт на пътя Пазарджик – Белово

Заради започващия първи етап от ремонта на път I-8 София – Белово – Пазарджик – Пловдив от днес се въвежда временна организация на движението, съобщиха от Областното пътно управление. Поради пълното затваряне на участъка от пътно кръстовище за Септември и  Варвара до кръстовището за Велинград в село Звъничево се препоръчват следните обходни..

обновено на 14.04.21 в 10:41

Митничари откриха фалшиви части за мобилни телефони

Над 3 600 "маркови" части за мобилни телефони задържаха пловдивските митничари в камион с турска регистрация. Товарният автомобил превозвал  части за телефонни апарати от Турция за България. Проверката е  установявила, че стоката отговаря на описаното в документацията на стоката, но част от нея носи логото на търговска марка.  В 147 кашона са..

публикувано на 14.04.21 в 10:13