Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Живописен диктат" на Васил Петров в галерия „Възраждане“

| обновено на 26.01.21 в 07:25

Изложба под надслов "Живописен диктат" на художника Васил Петров ще бъде открита тази вечер от 18 часа в пловдивската галерия „Възраждане“.

Творящият в Пазарджик маестро представя 21 от най- новите си творби, рисувани през последните четири месеца.

Кръстник на богатата експозиция е галеристката Краси Алексиева, която определя автора като „преди всичко живописец, цветорисувач, при него живопистта надделява над формата , над композициите, размерите и темите“.

В продължение на три седмици пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на характерните за автора сюжети с голи, женски тела,  исторически руини , морски и градски пейзажи.

А в една от творбите му ще открият, наложения от него похват да вмъква текстове, изписани на латиница.

„Този текст, обаче е нечетим. Няма да откриете послание чрез него. Той е просто елемент от художествения ми изказ“ , споделя Васил Петров.

Роденият през  декември 1961 г. Петров живее и работи в Пазарджик. Твори предимно в сферата на кавалетната и монументалната живопис. Участвал е  в десетки  международни,национални представителни и групови изложби, и пленери. Има над четиридесет самостоятелни изложби в България, Италия, Дания, Мексико, Австрия. 

А ежегодното му представяне пред пловдивска публика  е традиция вече близо 20 години.

Какво споделиха часове преди откриването на изложбата художника Васил Петров и галеристката Краси Алексиева можете да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

"Да послушаме кино" с Хилда Казасян и звездни музиканти

Дългоочаквана среща със слънчевата Хилда Казасян, която обещава да ни подари празник, на предстоящия концерт  „Да послушаме кино“, който ще се случи следващата сряда! "Това,че в Пловдив е един от първите концерти от така отлаганата втора част на турнето, ме прави истински щастлива, защото искрената ми обич към пловдив, усещам и от публиката към..

обновено на 14.05.21 в 17:41

"Пиано пътешествие" за деца и родители в "Капана"

„Пиано пътешествие“ е проект, който ще срещне деца и родители с музиката, по един по-различен начин! Това ще се случи в квартал „Капана“,на откритата сена „Ядрото“ музика от прекрасен роял – позициониран на сцената, специално за събитието! Един интересен открит урок по солфеж и пиано, в който публиката ще надникне в същността на първите стъпки..

публикувано на 14.05.21 в 17:25
Хава Пинхас-Коен

Поезията на Хава Пинхас-Коен - среща на иврит и български

Личното й име в превод е Ева – първата жена, според Библията. В стиховете й женското начало е водещо. Израелската поетеса Хава Пинхас-Коен, която преподава литература и изкуство, редактор и модератор на семинари за литература в Йерусалим, има 12 стихосбирки на своя език и множество стихотворения в превод на над 10 други, вече има поетичен..

публикувано на 14.05.21 в 16:10

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4 годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

публикувано на 14.05.21 в 15:41

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

публикувано на 14.05.21 в 11:07