Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разрешиха на собственика на "Адата" да строи 20-етажна сграда в Източната зона

| обновено на 26.01.21 в 15:09

В Пловдив предстои да се построи нова бизнес сграда на 20 етажа в близост до булевардите „Шести септември“ и „Цариградско шосе“. Инвеститори ще бъдат от фирми на бизнесмена Ангел Куков, който купи остров Адата. Той е представляван от фирмата "Олимпия парк инвест" на Антон Иванов. 

Обявената РЗП е 192 000 кв.м., което означава, че сградите може да са и няколко на брой. 

За целта съветниците на Пловдив гласуваха изменение на подробния устройстевн план, който да разреши строителство в такъв мащаб до Многофункционална зона „Изток“ върху терен от 50 декара. "За" предложението гласуваха 23-ма от общинските съветници. Това са представителите на управляващото мнозинство ГЕРБ, земеделците от“Ал. Стамболийски“ и Кауза Пловдив. 

Въздържаха се 14 общински съветници от БСП, Съюз за Пловдив и независимите. Против бяха всички съветници от Демократична България. Според представителя им Добромира Костова градът се презастроява и трафикът в тази зона сериозно ще пострада. Теренът се намира само два километра от центъра и транспортният хаос е гарантиран, посочат от ДБ.

В началото на заседание бе оповестено Отворено писмо на граждани, живеещи на ул. "Генерал Данаил Николаев". 

В него те настояват местата за паркиране да не стават платени, защото районът е пренаселен и се използва от много граждани, които искат да имат пряк достъп до центъра на града. Подписката е от 40 души, но ще бъде удължена във времето.

Единодушно днес с 41 гласа "за" бе приет и Културният календар на Пловдив, където намери място и предложението на "Демократична България" в него да влезе отбелязването в Пловдив на жертвите на комунизма на 1 февруари. За културни събития тази година са отделени 2 млн 20 хиляди лева.

Съветниците дадоха зелена светлина на програмата за мерките за енергийна ефективност, както и община Пловдив да купи от НКЖИ 2 имота на обща стойност 125 000 лв. за пробива под Централна гара, и да намали концесионните такси на 4 общински обекта заради коронакризата.

Галерия

Още от категорията

Предлагат решения на проблема с безводието в Кръстевич

Почистване на един от ползваните за водоснабдяване кладенци бе посочено като мярка за подобряване на водоснабдяването на хисарското село Кръстевич. Ще бъде включен и  друг кладенец, който е на разстояние от 3 километра. Това бе обсъждано на среща при о бластният управител Ангел Стоев  с представители на ВиК Пловдив и на на Инициативния комитет..

обновено на 29.07.21 в 16:41

КЗК установи картел при санирането в Пловдив

Комисията за защита на конкуренцията установи картел от 30 фирми, участвали в санирането на блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.  От комисията посочват, че в периода 01.10.2015 – 26.06.2017 г. фирмите са..

обновено на 29.07.21 в 16:02

15-годишен пловдивчанин стана донор на петима нуждаещи се

Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Той е  получил шанс за нов живот след трансплантация на черен дроб.  Операцията беше извършена от екип, ръководен от професор Никола Владов.  Донорът е младеж от Пловдив, загинал в катастрофа. Екип на..

обновено на 29.07.21 в 16:02

Вземат книжката на младежа, блъснал се в дюнерджийницата

21-годишен младеж е водачът на  Мерцедеса, който след полунощ на 27 юли се заби в оградните парапети пред сергията за дюнери  на „Алекс Фуудс“ на бул. Шести септември.  Там той предизвика катастрофа с материални щети, блъскайки две оградни пана.  Веднага след случилото се той потеглил с автомобила, без да изчака служителите на реда, твърдят от..

публикувано на 29.07.21 в 14:01

Изгоряха вила и два джипа в Отец Паисиево

Вила, два джипа и фургон, който се ползва като гараж, изгоряха снощи край село Отец Паисиево, община Калояново.  Пожарът е лумнал късно вечерта, като се предполага, че е умишлен.  Съседи са се обадили на телефон 112. По думите на кмета на селото Валентин Абрашев във вилата е бил един от собствениците, който сам се е опитал да потуши..

публикувано на 29.07.21 в 13:03