Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино "Космос" по света и у нас

7
Кино "Шишка" - Любляна
Снимка: https://www.kinosiska.si/

Пожарът в кино „Космос“ отново открои проблема със залите за култура в Пловдив. Все още не губим надежда, че емблематичното кино, за чието обновление са говори още отпреди 10 години, ще се възроди за културен живот. Плановете за реконструкцията му, които бяха обвързани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата, така или иначе са готови. Те обаче не се реализираха, заради възникнал спор относно авторските права за сградата, както и последвалото оттеглено намерение от страна на общината да инвестира в бившето кино. 

Арх. Бистра Попова – един от водачите на подетата през 2011г. гражданска инициатива за спасяването на кино „Космос“, наречена „Колектив Кино космос“  - разказва за това през каква метаморфоза са минали плановете на сдружението и защо след десет години все още не са предприети фактически дейности по ремонта на сградата. 

Арх. Панова смята, че планът за управление и беизнес планът за киното задължително трябва да предхождат проекта за реставрация, за да може той да бъде съобразен с предназначението на сградата. "Ние от колектив "Кино Космос" се оттеглихме точно поради тази причина, нямаше финансиране и нещата се правеха по обратен ред".

Проект за реновацията, но не и за стопанисването, на Кино Космос има, като той беше одобрен още през 2019г. Заради пожарът в емблематичната сграда – местната власт, в лицето на кметът на район централен – се активизира, като вече бяха поискани средствата за реализацията на обновителния план. 

Одобреният проект за сградата включва изложбено пространство, пространство за работилници, майсторски класове, концерт и разбира се кино – архитект Димитър Балджиев – един от създателите на одобрения проект – смята, че в киното могат да се провеждат дори събития от ранга на TED talks. 

"Залите на киното могат да се отдават под наем, съобразен с предназначението им. Не бих дръзнал да помисля, че друг освен Общината може да управлява културния център, той трябва дад е с публичен достъп" - заяви пред Радио Пловдив арх. Димитър Балджиев.

Опит, разбира се, може да бъде почерпен от изключителни по своето сходство примери за подобни кина в страни от бившия Източен блок:

Кино "Космос" - Талин
 

Естонското кино “Космос”, също както и пловдивското, отваря врати през 1964г., като до ден днешен това е най-голямата кинозала в Прибалтика. През 90-те години киното е закупено от частна естонска фирма, която по-късно, с канадски партньори, вкарва сградата в 21в.  Днес “Космос” - Талин, може да се похвали с най-големият киноекран измежду съседните на Естония държави. 

Първоначалният капацитет на киното е намален, за да може да се осигури по-добра видимост на зрителите в главната зала.

Подобен сценарий предвижда и идейният проект одобрен от Община Пловдив за кино „Космос“.

"Кино Космос" - Катовице, Полша 

Създаденo само година след пловдивският си съименник - 1965 г., сградата е считана за един от най-добрите образци на модернистичната архитектура и е едно от най-големите полски кина, оборудвани с прожекционна зала за над 600 зрители. До края на 80-те киното се радва на висока посещаемост, като след разпада на съветския съюз нещата очакваното отиват надолу. 

През 90-те години започва обновяване, финансирано чрез средства от Европейския съюз и Полша, което превръща киното в дом на изкуството, съхраняващ регионалния филмов архив.

Подобна идея имаше и за пловдивското кино, но тя не се реализира. 

В днешно време "Космос" в Катовице е със сериозна посещаемост, заради десетките продължаващи филмови инициативи, така и поради внимателния подбор на ежедневния репертоар. 

"Кино Шишка", Любляна, Словения

Построено през 1961г. то бива затваряно два пъти, веднъж в края на 80-те и веднъж след като идват големите кина в Словения през 2001. Няколко години по-късно киното става собственост на градската управа, като общинския съвет в Любляна създава специално дружество, което да управлява културния дом. Киното е реновирано с държавни средства, като от 2009-та наса "
Кино Шишка" е домакин на над 300 различни събития всяка година, с посещаемост от над 250 000 души. 

Пречките пред реализацията на идеите за кино космос остават финансирането на ремонта и формата на управление на културния център. Дали пловдивчани ще могат някога да се срещат в парка на кино „Космос“ и дали градът ще запази и възроди една от емблемите на близкото минало, зависи от всички нас като общество, което съхранява и пази паметта и развива средата, в която живее.   

Чуйте целия репортаж в звуковия файл и разгледайте снимките на кината-примери в галерията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Мирела Иванова призьор на Голямата награда "Орфей"

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Церемонията по връчването бе в Малката Базилика на Пловдив на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата й бе връчена от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 г. в..

публикувано на 09.05.24 в 20:54

Отново международен фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив

Международният фестивал на поезията „Орфей“ стартира в Пловдив в 18 ч. в Малката раннохристиянска базилика. В седмото му издание участват 12 поети от 9 страни, които ще четат на роден език и в превод на български. След рецитала ще се състои церемония по награждаването на тазгодишния призьор с Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения..

обновено на 09.05.24 в 08:19

Живописецът Илия Желев открива изложба в ГХГ - Пловдив

Eдин от най-разпознаваемите български живописци Илия Желев открива изложба в Градската художествена галерия в Деня на Европа - 9 май.  На първия етаж в сградата на Главната той ще покаже 27 произведения в стила, който почитателите му у нас и особено в Германия и Австрия добре познават. Както пише за него немският критик Ралф Ренсман:..

обновено на 09.05.24 в 08:18