Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино "Космос" по света и у нас

7
Кино "Шишка" - Любляна
Снимка: https://www.kinosiska.si/

Пожарът в кино „Космос“ отново открои проблема със залите за култура в Пловдив. Все още не губим надежда, че емблематичното кино, за чието обновление са говори още отпреди 10 години, ще се възроди за културен живот. Плановете за реконструкцията му, които бяха обвързани с избирането на Пловдив за Европейска столица на културата, така или иначе са готови. Те обаче не се реализираха, заради възникнал спор относно авторските права за сградата, както и последвалото оттеглено намерение от страна на общината да инвестира в бившето кино. 

Арх. Бистра Попова – един от водачите на подетата през 2011г. гражданска инициатива за спасяването на кино „Космос“, наречена „Колектив Кино космос“  - разказва за това през каква метаморфоза са минали плановете на сдружението и защо след десет години все още не са предприети фактически дейности по ремонта на сградата. 

Арх. Панова смята, че планът за управление и беизнес планът за киното задължително трябва да предхождат проекта за реставрация, за да може той да бъде съобразен с предназначението на сградата. "Ние от колектив "Кино Космос" се оттеглихме точно поради тази причина, нямаше финансиране и нещата се правеха по обратен ред".

Проект за реновацията, но не и за стопанисването, на Кино Космос има, като той беше одобрен още през 2019г. Заради пожарът в емблематичната сграда – местната власт, в лицето на кметът на район централен – се активизира, като вече бяха поискани средствата за реализацията на обновителния план. 

Одобреният проект за сградата включва изложбено пространство, пространство за работилници, майсторски класове, концерт и разбира се кино – архитект Димитър Балджиев – един от създателите на одобрения проект – смята, че в киното могат да се провеждат дори събития от ранга на TED talks. 

"Залите на киното могат да се отдават под наем, съобразен с предназначението им. Не бих дръзнал да помисля, че друг освен Общината може да управлява културния център, той трябва дад е с публичен достъп" - заяви пред Радио Пловдив арх. Димитър Балджиев.

Опит, разбира се, може да бъде почерпен от изключителни по своето сходство примери за подобни кина в страни от бившия Източен блок:

Кино "Космос" - Талин
 

Естонското кино “Космос”, също както и пловдивското, отваря врати през 1964г., като до ден днешен това е най-голямата кинозала в Прибалтика. През 90-те години киното е закупено от частна естонска фирма, която по-късно, с канадски партньори, вкарва сградата в 21в.  Днес “Космос” - Талин, може да се похвали с най-големият киноекран измежду съседните на Естония държави. 

Първоначалният капацитет на киното е намален, за да може да се осигури по-добра видимост на зрителите в главната зала.

Подобен сценарий предвижда и идейният проект одобрен от Община Пловдив за кино „Космос“.

"Кино Космос" - Катовице, Полша 

Създаденo само година след пловдивският си съименник - 1965 г., сградата е считана за един от най-добрите образци на модернистичната архитектура и е едно от най-големите полски кина, оборудвани с прожекционна зала за над 600 зрители. До края на 80-те киното се радва на висока посещаемост, като след разпада на съветския съюз нещата очакваното отиват надолу. 

През 90-те години започва обновяване, финансирано чрез средства от Европейския съюз и Полша, което превръща киното в дом на изкуството, съхраняващ регионалния филмов архив.

Подобна идея имаше и за пловдивското кино, но тя не се реализира. 

В днешно време "Космос" в Катовице е със сериозна посещаемост, заради десетките продължаващи филмови инициативи, така и поради внимателния подбор на ежедневния репертоар. 

"Кино Шишка", Любляна, Словения

Построено през 1961г. то бива затваряно два пъти, веднъж в края на 80-те и веднъж след като идват големите кина в Словения през 2001. Няколко години по-късно киното става собственост на градската управа, като общинския съвет в Любляна създава специално дружество, което да управлява културния дом. Киното е реновирано с държавни средства, като от 2009-та наса "
Кино Шишка" е домакин на над 300 различни събития всяка година, с посещаемост от над 250 000 души. 

Пречките пред реализацията на идеите за кино космос остават финансирането на ремонта и формата на управление на културния център. Дали пловдивчани ще могат някога да се срещат в парка на кино „Космос“ и дали градът ще запази и възроди една от емблемите на близкото минало, зависи от всички нас като общество, което съхранява и пази паметта и развива средата, в която живее.   

Чуйте целия репортаж в звуковия файл и разгледайте снимките на кината-примери в галерията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04