Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!


Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка. 

Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения.

От своя страна здравният министър обеща, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи и компенсации на всички заведения.

Да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери поискаха конкретно представителите на на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Златко Златанов, зам- председател на тази организация заяви, че не те са органът, който да каже дали ги удовлетворяват или не  противоепидемичните мерки.

Ако утре отворим, а се случи нещо недобро за здравето на хората, тогава обществото ще обвини за това директно нас – хотелиерите и ресторантьорите. 

Не можем да кажем нито кога да бъдем отворени или не, за  това са специализираните органи.  

В този смисъл Асоциацията е против огласените искания за оставка на здравния министър Костадин Ангелов. Той няма никаква вина – каза Златко Златанов.

Според него, виновни са социалният министър Деница Цачева и финансовият Кирил Ананиев, у  когото са парите. Именно те носят отговорност за бедствията, нещастията и глада в този сектор.

Ние просто искаме предвидимост – кога да работим. Също – да ни се платят компенсациите и помощите, както е в цяла Европа. Искаме точни дати и срокове.

На нашия бизнес, от миналия 15-ти март не  е платено нищо, с изключение на мерките  60/40 и 80/20 за запазване на заетостта – възропта зам.-председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация.

30% от бранша гарантирано ще фалират!  Ако управляващите не вземат незабавно отношение в момента,  то след като отмине Пандемията – всички ще избягат на Запад, ще отидат някъде другаде, където условията им ще са по-добри.

Правителството трябва веднага да реагира, настоя Златко Златанов.

Тяхната организация ще се включи в обявения браншови протест, защото не са получили дължимите пари и сега заетите в сектора гладуват.  

Няма никакви разногласия с останалите участници в отрасъла, ние искаме да сме като тях - затворени, но платени – заяви  Златко Златанов.

„Не може правителството да иска от теб да правиш деца, пък теб да те кастрират!“ – метафорично описа ситуацията той.

Не искаме бой, война или въстание, искаме диалог, за да се види кой е виновен за бедствието! Това са министерствата на финансите и на труда и социалната политика, настоя браншовият лидер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17