Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьори от Пловдивска област на протест в столицата


Собсвеници на заведения и ресторанти от Пловдив и областта се включват в националния протест, който се организира от Асоциацията на заведенията и от Сдружението на заведенията в България. Той ще се състои в 12 часа пред Министерски съвет и е под надслов  "МАРШ към Свободата".

В декларация се казва, че на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22:30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г. Двете организации обаче не са съгласни с това.

„Ние сме твърдо да не се отварят заведенията на 1 март. Наши представители не са се явили при здравния министър на разговор. Там са били хора, които нямат нищо общо с нас и са се опитали да разделят бранша. Ресторантите в хотелите работят, те не са спирали. Искаме всички да сме равнопоставени, искаме всички да работим. Искаме да отворят ресторантите и заведенията от 1 февруари – първата възможна дата. Всички други бизнеси работят. И ние имаме право на труд“, каза в интервю за Радио Пловдив Татяна Кьосова, която е собственик на сватбен салон в Раковски и член на Сдружението на заведенията в българия.

Николай Драгинов, който е собственик на голям ресторант в Стария Пловдив заяви, че най-потърпевши в тази ситуация са малките обекти.

„Срещата при здравния министър трябваше да стане много по-рано. Проблемът е, че големите ще издържат да не работят още месец, но за малките заведения това е пагубно. Независимо, че срещата беше направена от БАХР, тя закъсня. Както всичко друго закъснява в България“, каза Драгинов.

Той каза още, че този протест е заради икономическите интереси на бранша – „за нещата, които държавата обещава, а тромавата администрация не изпълнява“.

Татяна Кьосева обясни, че големите заведения получават по-голяма държавна подкрепа, а малките дори не могат да кандидатстват по тези програми.

„Ние сме кандидатствали, но все още сме на база оценяване. Има много колеги, които не са кандидатствали, защото не очакват нищо и знаят, че ще ги скъсат от проверки“, каза още тя.

Почти единодушно, пловдивчани подкрепят исканията на ресторантьорите час по-скоро заведенията да възобновят работата си, с което да се сложи край на наложения им двумесечен локдаун. Една част от хората споделят, че затварянето на ресторантите е ограничило социалния им живот. Други пък изразяват солидарност за финансовите загуби, които търпи браншът.

Интервютата с Николай Драгинов и с Татяна Кьосева, а също и анкетата с пловдивчани на Милен Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.


Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17