Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьори от Пловдивска област на протест в столицата


Собсвеници на заведения и ресторанти от Пловдив и областта се включват в националния протест, който се организира от Асоциацията на заведенията и от Сдружението на заведенията в България. Той ще се състои в 12 часа пред Министерски съвет и е под надслов  "МАРШ към Свободата".

В декларация се казва, че на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22:30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г. Двете организации обаче не са съгласни с това.

„Ние сме твърдо да не се отварят заведенията на 1 март. Наши представители не са се явили при здравния министър на разговор. Там са били хора, които нямат нищо общо с нас и са се опитали да разделят бранша. Ресторантите в хотелите работят, те не са спирали. Искаме всички да сме равнопоставени, искаме всички да работим. Искаме да отворят ресторантите и заведенията от 1 февруари – първата възможна дата. Всички други бизнеси работят. И ние имаме право на труд“, каза в интервю за Радио Пловдив Татяна Кьосова, която е собственик на сватбен салон в Раковски и член на Сдружението на заведенията в българия.

Николай Драгинов, който е собственик на голям ресторант в Стария Пловдив заяви, че най-потърпевши в тази ситуация са малките обекти.

„Срещата при здравния министър трябваше да стане много по-рано. Проблемът е, че големите ще издържат да не работят още месец, но за малките заведения това е пагубно. Независимо, че срещата беше направена от БАХР, тя закъсня. Както всичко друго закъснява в България“, каза Драгинов.

Той каза още, че този протест е заради икономическите интереси на бранша – „за нещата, които държавата обещава, а тромавата администрация не изпълнява“.

Татяна Кьосева обясни, че големите заведения получават по-голяма държавна подкрепа, а малките дори не могат да кандидатстват по тези програми.

„Ние сме кандидатствали, но все още сме на база оценяване. Има много колеги, които не са кандидатствали, защото не очакват нищо и знаят, че ще ги скъсат от проверки“, каза още тя.

Почти единодушно, пловдивчани подкрепят исканията на ресторантьорите час по-скоро заведенията да възобновят работата си, с което да се сложи край на наложения им двумесечен локдаун. Една част от хората споделят, че затварянето на ресторантите е ограничило социалния им живот. Други пък изразяват солидарност за финансовите загуби, които търпи браншът.

Интервютата с Николай Драгинов и с Татяна Кьосева, а също и анкетата с пловдивчани на Милен Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38