Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Точка! Ул. "Ген. Д. Николаев" е синя зона, ама...с отсрочка

| обновено на 27.01.21 в 17:18
На 14 януари беше разширен обхватът на синята зона в Пловдив, който включи и улица "Ген. Данаил Николаев". Това предизвика бурни реакции у хората, които ежедневно паркират на улицата, като те обявиха,че мотивът посочен от общината за това да разшири обхвата на синята зона е тяхното желание. Това е невярно, казват гражданите, защото никой не се е допитал до тях. 

Две седмици по-късно все още знаци обозначаващи синя зона не са поставени на улицата, като нейният статус продължава да е неясен, а повечето хора продължават да са против  въвеждането ѝ.

"Против сме, защото това означава, че ние като работещи няма къде да паркираме" - изтъкна като основен проблем гражданин. "Ние се разбираме със съседите, а всички тук вече са се научили къде да паркират, така че да не пречат". 

Работещите на улицата казват, че до тях никой не се е допитвал относно регулацията за паркиране. Някои от тях предлагат други възможни варианти, като обособяването на паркинги, цялостна забрана за паркиране, освен на живеещи на улицата или по-добър градски транспорт, който да елиминира нуждата от автомобили.

Някои от живущите на ул. "Ген. Данаил Николаев" подкрепят идеята за синя зона, защото това е начинът за справяне с натоварения трафик. 

Според човек, който и живее и работи на улицата синята зона ще даде възможност за по-леко преминаване на автомобилите на улицата, защото "ако мине камион, той отнася поне 2-3 огледала". Желанието на гражданина е да се започне от някъде с натиск върху общината, за да може да се предприемат по-генерални действия спрямо проблема с трафика. 

Потърсихме представител на община Пловдив, който да даде отговори в радиоинтервю на някои от въпросите поставени от гражданите, но от местната власт отказаха поканата. 

Получихме в писмен вариант информация от Общината, от която се разбира, че въпреки липсата на обозначителни табели за "Синя зона", ул. ген. "Данаил Николаев" е част от зоната за платено паркиране. Според отговора, докато не се изготви план от ОП “Паркиране и репатриране” и не се изработят знаците, което ще отнеме до два месеца, улицата няма да е синя зона. 

В отговора се потвърждава, че решението за включване на улицата към платената зона е взето на базата на разговори с живеещите там. 

От общината предлагат възможност за юридическите лица да си осигурят целогодишно платено паркомясто срещу сумата от 280лв.


Още от категорията

Таня Георгиева в "Добро утро, ден!"

Дългогодишният директор на БЧК-Пловдив Таня Георгиева гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преди дни тя получи най-високото отличие на червенокръстката организация - „Златен медал на БЧК”, което се връчва изключително рядко. Казва, че тази награда не е само за нея, а за целия екип на БЧК-Пловдив, който всеотдайно поема предизвикателствата..

обновено на 21.05.22 в 12:36

Антикризисните мерки ще се усетят към края на годината

„ Това, което става в момента, е един глобален, световен феномен – високата инфлация. Във Великобритания бе отчетен 40-годишен рекорд на инфлация – 9%, в Германия и САЩ тя е близо 8%, Румъния има близка инфлация до България – 13,7%, а в България отчитаме12,4 на сто “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов. Според..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството. „Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни.   Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по..

обновено на 20.05.22 в 17:08

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 20.05.22 в 17:04