Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1188 души ще бъдат ваксинирани в Пазарджик във втората вълна

До финализиране  на първия етап от Националната ваксинационна програма в Област Пазарджик е необходимо да се довърши имунизирането на стоматолозите и фармацефтите. Това ще стане до 2 -3 дни, съобщи директорът на РЗИ д-р Фани Петрова на съвместна пресконференция с областния управител Стефан Мирев. 

До този момент ваксинираните лекари и медицински лица са 1274. В областта има готовност за старт и на втората фаза на ваксиниране. В нея желание да се включат са заявили 961 души – учители и непедагогочески персонал и 227 човека – персонал и потребители в социалните институции.

 „Общо във втория етап ние ще имаме 1188 ваксинирани. Създадена е добра организация. Разкрити са 7 специализирани ваксинационни кабинетa. Един от тях е в РЗИ, където личен лекар имунизира регулярно желаещите“ – съобщи д-р Петрова. Тя подчерта, че здравните власти имат готовност за създаване и на мобилни екипи, в случай на необходимост.

Към момента с антигенни тестове са изследвани 652-ма души в образователната сфера, като само един е положителен на коронавирус.  В регионална инициатива за тестване на персонала в детските градини досега са  направени 227 изследвания, от които няма положителен резултат, посочи д-р Петрова. 

Към днешна дата в региона се отчита значителен спад на заболеваемостта от ковид 19 – 89 на 100 хиляди души, обобщи областният управител на Пазарджик. Разликата между заразени и оздравели от началото на епидемията е около 1000 души в полза на положителните на коронавируса. За последното денонощие новозаразените са 38, а оздравелите – 32-ма. 

Репортажът по темата е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Пожарът край Стрелча е локализиран, остават дежурни екипи през нощта

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран, но гасителните действия продължават вече втори ден. Неутрализират се локални огнища в ограничения от изградените просеки периметър.  Поне 400 декара смесена гора е напълно опожарена, но все още не е ясен размерът на засегната от огъня горска площ.  Пожарът е овладян и локализиран в един..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09