Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейската лекарствена агенция одобри ваксината на "Астра Зенека"

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се одобри ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" и Оксфордския университет за хора над 18-годишна възраст, предаде Ройтерс.

"Както и в предишни случаи, Комисията на EMA за лекарства за хора (CHMP) оцени стриктно тази ваксина и научната основа на нашата работа е в основата на твърдия ни ангажимент да опазваме здравето на гражданите на ЕС", заяви изпълнителният директор на EMA Емър Кук.

Агенцията по лекарствата добави, че четири проучвания показват, че ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) е безопасна за прилагане на хора на възраст над 18 години и отбелязва, че ваксината показва около 60% ефективност при клинични изпитвания.

Това е третата ваксина след тези на Pfizer/BioNTech и на Moderna, която получава одобрение за използване в рамките на Европейския съюз.

За разлика от другите две ваксини обаче, които отчита ефективност от над 90%, ефективността на ваксината на AstraZeneca е едва около 60 на сто.

След като получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA), последната стъпка е ваксината да бъде одобрена от Европейската комисия, което се очаква през следващите дни. Европейската комисия обикновено следва съветите на EMA.

Европа спешно се нуждае от повече ваксини, за да ускори програмата си за имунизация доставчици като AstraZeneca и Pfizer, изправени пред трудности при доставянето на обещаните количества за първите месеци на годината, напомня Ройтерс.

В четвъртък Германската комисия по ваксините към института "Робърт Кох" обаче препоръча на немските власти ваксината на AstraZeneca да се дава само на хора на възраст между 18 и 64 години поради липса на данни за това колко е ефективна при възрастни хора.


Още от категорията

Пловдив застарява, но пришълците са го увеличили с над 5 100 души

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението в Пловдивска област,  намалява броят на живороденитe деца и коефициентът на обща раждаемост, като съответно нараства делът на общата смъртност. Това показват данни от анализа на Териториалното статистическо бюро за демографската ситуация в областта през 2020 г.  Наред с увеличената..

публикувано на 15.04.21 в 13:46

Шестима медици сред новозаразените в Пловдив, 17 деца са под карантина

228 са заразените с ковид в област Пловдив през последното денонощие.  Сред тях има двама лекари, една акушерка,  две медицински сестри и един санитар.  Регистриран е и учител от детско заведение като е наложена  карантина на контактните 17 деца и двама души от пресонала. От Спешна помощ през последните 24 часа са отговорили на 186 повиквания, от..

публикувано на 15.04.21 в 13:36

2517 новозаразени за денонощие, Пловдив отново втори с 228 случая

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 297 теста през изминалото денонощие.  Данните показват лек спад в броя на заразените, нуждаещи се от болнично лечение - те са 9 685, 807 от които  са в интензивни отделения.  228 са новите случаи в област Пловдив, 76 в Пазарджик и 45 в Смолян.   125 души са..

обновено на 15.04.21 в 12:10

Частично бедствено положение във Велинград, ситуацията е овладяна

Във Велинград обявиха частично бедствено положение до 21 април заради разрушени диги на река Малка Мътница, след контролирано изпускане на едноименния язовир „Малка Мътница“.  Част от близките земеделски земи са залети, буйните води заплашваха да заелят подстанция - Велинград, която захранва с електричество две общини в региона.  По последна..

обновено на 15.04.21 в 12:09

Паритет на заразени и излекувани от Covid-19 в Смолян

45 са новозаразените с ковид в Смолянска област. те са на възраст от 26 до 83 години.  В болници са приети двадесет болни с коронавирусна инфекция, а другите двадесет и пет се лекуват в дома си. Сред новите случаи има двама души от персонала на Специализираната болница за рехабилитация в Баните, отсъствали от известно време, както и един от..

публикувано на 15.04.21 в 11:59