Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се скоро да влезе в сила ново ниво на защита от Covid-19

По-рано се прилага мярката за отваряне на фитнесите и моловете. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Сорен Хайрабедян, имунолог и директор на Института по биология и имунология на размножаването.

„Но все пак, с оглед на това, че има голямо забавяне на икономиката, може би има голям натиск върху властите за тези мерки. Истината е, че в много държави вече започнаха да се случват и бунтове“, каза професор Хайрабедян.

Имунологът припомни, че има мерки за влизане и излизане от страната.

„Ако те се спазват стриктно, разхлабването на мерките от днес няма да доведе вероятно до сериозна вълна на случаите. Имайте предвид обаче, че в чисто биологичен план, лятното разхлабване на мерките, също е довело до нови мутации. Затова е възможно да има и повишение на случаите до месец-два“, каза още професор Хайрабедян.

В момента се следят три варианта на Covid-19. Британският вариант е доказано, че по-бързо се реплекира.

„Вероятно тази комбинация от мутации е възникнала при пациенти, които по-дълго са боледували. Проблемът при този мутант е, че той вече стана масов във Великобритания и близките държави и при него вече официално се съобщава, че има повишена смъртност. Другите два варианта са в Южна Африка и в Бразилия. Бразилският вариант има 20 различни мутации, които комбинира. Смята се, че този вариант е с най-голяма способност да избягва от антителата, които са образувани по естествен път при преболедували хора“, каза още професор Сорен Хайрабедян.

Той каза още, че при повторно заразяване на преболедували хора, протичането на заболяването не е задължително да е по-тежко.

Професор Сорен Хайрабедян подчертаи значението на ваксините срещу Covid-19.

„Това е един епидемиологичен инструмент за спиране на масовото бързо разпространение на този вирус. Тъй като колкото повече се разпространява и повече хора заразява, толкова повече нови мутанти могат да възникнат. Има опасения, че появата им може да доведе до това те да започнат да заразяват клетките и през други рецептори, и тогава протичането може да стане тотално различно“, коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването.

Той смята, че скоро ще влезе в сила и ново ниво на защита от коронавируса.

„Тестват се инхибитори, които да могат да потискат вируса, неговото размножаване и разпространение в клетките, за да могат да се комбинират медикаменти с ваксини. Тоест подход, който се ползва при грипните епидемия от доста години и те до голяма степен вече са овладени, в смисъл на смъртност, заболеваемост и разпространение“, каза още професор Хайрабедян.


Цялото интервю с професор Сорен Хайрабедян можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33