Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат не е новина

Заявката на Румен Радев за втори президентски мандат заедно с Илияна Йотова е новина без новост. Тя е напълно очаквана, просто трябваше да разберем кога ще я обяви, коментира пред Радио Пловдив политологът проф. Анна Кръстева.

През целия си мандат Радев поддържаше висока кондиция като за втори мандат и се държеше като по време на кампания. Протестите са лакмус за всяко управление и за лидерите, а Румен Радев ги поддържаше, за разлика от протестите за Алексей Навални в Русия. Бойко Борисов - от друга страна, подкрепя руските протести. Налице е напълно огледална реакция на един и същи тип гражданско поведение, изтъкна проф. Кръстева. 

По думите й програмата на Румен Радев за евентуален втори мандат също не е нещо ново - и за обновяването на България, за борбата с корупцията, за признаването на медийната собственост, дори за новия спецпрокурор, който да разследва главния прокурор.

Според проф. Кръстева Радев няма дори заявка да бъде самостоятелен играч, който очаква дискретна подкрепа от БСП. "Вървим към ново "опаковане на политици", както сполучливо колега се изказа за Мая Манолова на местните избори. Става дума, че явно партийно обвързан политик ни се представя като независим. Зад такива политици стоят големите партии".

Все пак да не забравяме, че президентът Румен Радев е политикът с най-висок рейтинг в страната - 47 %, на фона на Бойко Борисов и правителството, които едва "отлепват" от 20-те процента. Не постигна забележителни успехи в обединението на нацията, но олицетворява фигурата на мъжа лидер в очите на голяма част от хората, посочи още политологът.

Според проф. Анна Кръстева ГЕРБ са се провалили на предишните президентски избори, когато издигнаха Цецка Цачева. "Може пък сега Бойко Борисов да реши "да се рециклира" като политик, след дълги години като премиер", допълни политологът.

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Анна Кръстева е в прикачения файл. 

Още от категорията

Книгата и познанието са единственият ни изход

„Народът е като отделния човек, изтрий му паметта и той става друг човек “, твърди писателят, дипломат и общественик проф. Кирил Топалов, носител на тазгодишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“. В програма "Ден след ден" продължаваме разговора за пренаписването на историята, подмяната на паметта и безкултурието, което ни унищожава...

публикувано на 04.12.23 в 17:16

Пловдив в голямата си част е почистен, работата продължава

В Пловдив няма нито една затворена или непроходима улица, заради паднали дървета и клони. В частност обещанието е изпълнено. Не можем да ги натоварим и да ги закарим на депо, а трябва да ги закараме да бъдат смляни и да се закарат към компостиращата инсталация. Включени са шест бригади от „Градини и паркове“, всички екипи от ОП „Чистота“,..

публикувано на 04.12.23 в 15:49

EX ANTE: Парите и щастието

Стартираме втория сезон на подкаста с въпроса “Парите правят ли ни щастливи?” Епизодът е със специалното участие на Иван Бондоков - предприемач, ментор, стратегически бизнес консултант с над 10 години опит в маркетинг и продажби. Ако има връзка между пари и щастие, тя не е линейна според академичните изследвания. От опита на Иван с екипи, водени от..

обновено на 04.12.23 в 13:41

Делян Пеевски се държи като класен ръководител

С поведението си Делян Пеевски прилича на класен ръководител, който всеки ден раздава домашни, наказания и вписва в дневника неизвинени или извинени отсъствия. Така политологът и преподавател в СУ „Кл.Охридски“ доц. д-р Борис Попиванов коментира актуалната политическа ситуация. Той подчерта, че агонизиращата сглобка се поддържа от факта, че..

публикувано на 04.12.23 в 11:12
Доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ, Пловдив

Варвара, Сава и Никулден бележат началото на зимата

С три поредни стъпки от 4-ти до 6-ти декември – Света Варвара, наричана още Женска Коледа, Света Сава и Никулден, се отправяме по магистралния път на надеждите ни за повече домашен уют и разбиране, повече здраве за децата и домашните животни, радости и истина. Как да разчетем знаците по този път, който ежедневно извървяваме с обичани и близки хора,..

публикувано на 04.12.23 в 10:47