Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат не е новина

Заявката на Румен Радев за втори президентски мандат заедно с Илияна Йотова е новина без новост. Тя е напълно очаквана, просто трябваше да разберем кога ще я обяви, коментира пред Радио Пловдив политологът проф. Анна Кръстева.

През целия си мандат Радев поддържаше висока кондиция като за втори мандат и се държеше като по време на кампания. Протестите са лакмус за всяко управление и за лидерите, а Румен Радев ги поддържаше, за разлика от протестите за Алексей Навални в Русия. Бойко Борисов - от друга страна, подкрепя руските протести. Налице е напълно огледална реакция на един и същи тип гражданско поведение, изтъкна проф. Кръстева. 

По думите й програмата на Румен Радев за евентуален втори мандат също не е нещо ново - и за обновяването на България, за борбата с корупцията, за признаването на медийната собственост, дори за новия спецпрокурор, който да разследва главния прокурор.

Според проф. Кръстева Радев няма дори заявка да бъде самостоятелен играч, който очаква дискретна подкрепа от БСП. "Вървим към ново "опаковане на политици", както сполучливо колега се изказа за Мая Манолова на местните избори. Става дума, че явно партийно обвързан политик ни се представя като независим. Зад такива политици стоят големите партии".

Все пак да не забравяме, че президентът Румен Радев е политикът с най-висок рейтинг в страната - 47 %, на фона на Бойко Борисов и правителството, които едва "отлепват" от 20-те процента. Не постигна забележителни успехи в обединението на нацията, но олицетворява фигурата на мъжа лидер в очите на голяма част от хората, посочи още политологът.

Според проф. Анна Кръстева ГЕРБ са се провалили на предишните президентски избори, когато издигнаха Цецка Цачева. "Може пък сега Бойко Борисов да реши "да се рециклира" като политик, след дълги години като премиер", допълни политологът.

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Анна Кръстева е в прикачения файл. 

Още от категорията

ГЕРБ трябва да предложи правителство и председател на НС

Правилният път е стабилно дясно проевропейско поведение, което да даде сигурност на нашето общество.  Предстои преодоляване не само на здравната криза, но и на икономическите последици от нея.  Това заяви пред Радио Пловдив  Дани Каназирева , досегашен пловдивски областен управител, вече депутат от ГЕРБ. Правителство на ГЕРБ Дясната коалиция..

публикувано на 12.04.21 в 17:31

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България".  Според Старибратов коалицията е..

публикувано на 12.04.21 в 16:01

Ако здравият разум не надделее, ни чака спирала от избори

ГЕРБ е победител за пети пореден път на изборите, заяви в първия си коментар след вота кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че системата Хеър - Ниймайер е причината партията в града да получи 3, а не 4 мандата. Ако надделее здравият разум не би трябвало да има предсрочни избори, в противен случай влизаме в спирала от избори, смята..

обновено на 12.04.21 в 15:38

Новият парламент дава оптимизъм за съдебна реформа

Председателят на Адвокатския съвет в Пловдив Иван Демерджиев е кандидат за ръководител на Висшия адвокатски съвет /ВАС/. Той настоява за по- голяма ефективност на ВАС и за необходимостта от по- висока защита на правата на адвокатите. "Висшият адвокатски съвет в дейността си, особено през последните години, не е обществено ангажиран и не е..

публикувано на 12.04.21 в 15:38

Не осъзнаваме, че Ковид-19 не спазва медицинска логика

„Ситуацията с разпределението на ваксините може би е с една крачка по-добра от гледна точка на организацията от началото на март. Но въпросът е доколко това се отразява реално – по-скоро – не!“, коментира д-р Александър Калайджиев. Като аргумент, той уточни, че  въпреки създадения график и списък от РЗИ, според съответното..

публикувано на 12.04.21 в 12:06