Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат не е новина

Заявката на Румен Радев за втори президентски мандат заедно с Илияна Йотова е новина без новост. Тя е напълно очаквана, просто трябваше да разберем кога ще я обяви, коментира пред Радио Пловдив политологът проф. Анна Кръстева.

През целия си мандат Радев поддържаше висока кондиция като за втори мандат и се държеше като по време на кампания. Протестите са лакмус за всяко управление и за лидерите, а Румен Радев ги поддържаше, за разлика от протестите за Алексей Навални в Русия. Бойко Борисов - от друга страна, подкрепя руските протести. Налице е напълно огледална реакция на един и същи тип гражданско поведение, изтъкна проф. Кръстева. 

По думите й програмата на Румен Радев за евентуален втори мандат също не е нещо ново - и за обновяването на България, за борбата с корупцията, за признаването на медийната собственост, дори за новия спецпрокурор, който да разследва главния прокурор.

Според проф. Кръстева Радев няма дори заявка да бъде самостоятелен играч, който очаква дискретна подкрепа от БСП. "Вървим към ново "опаковане на политици", както сполучливо колега се изказа за Мая Манолова на местните избори. Става дума, че явно партийно обвързан политик ни се представя като независим. Зад такива политици стоят големите партии".

Все пак да не забравяме, че президентът Румен Радев е политикът с най-висок рейтинг в страната - 47 %, на фона на Бойко Борисов и правителството, които едва "отлепват" от 20-те процента. Не постигна забележителни успехи в обединението на нацията, но олицетворява фигурата на мъжа лидер в очите на голяма част от хората, посочи още политологът.

Според проф. Анна Кръстева ГЕРБ са се провалили на предишните президентски избори, когато издигнаха Цецка Цачева. "Може пък сега Бойко Борисов да реши "да се рециклира" като политик, след дълги години като премиер", допълни политологът.

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Анна Кръстева е в прикачения файл. 

Още от категорията
Людмил Работов

Няма опасност от продоволствена криза

Дъждовете със стопанско значение, които очакваме, пряко ще засегнат добивите и от тях ще зависи качеството на реколтата. Нейното прибиране ще започне в близките дни през юни.  В Пловдивския регион и като цяло в Южна България липсата на дъжд осезаемо се усеща.  Културите започват да страдат и има места, където вече са засегнати  ечемичените..

публикувано на 27.05.22 в 17:00

Законопроектът "Българският Магнитски" е явен фашизъм

От вчера депутати и журналисти четат и коментират като "фашистки" един  апокрифен законопроект наречен „Българския Магнитски“.   И управляващи и опозиция отричаха да са негови автори. Той предвижда учредяването на извънреден орган за защита на Националнаа сигурност на страната. Според идеята, начело  на междуведомствен съвет  ще застане..

публикувано на 27.05.22 в 16:12

Две са мечетата около Чепеларе и не бива да се отстрелват

Мирен протест ще се проведе пред сградата на община Чепеларе в защита на мечките. Според заместник – кмета Стоян Кузмов за последните две седмици е засечена в града четири пъти във времето между 23 и 24 часа. В началото на миналата седмица се появи за първи път в северния край на града и бутна два кошера, разказа Кузмов. В събота срещу неделя..

публикувано на 27.05.22 в 13:09
Милен Любенов

Редно е да се проведе КСНС по темата Северна Македония

В последния петък на месец май добавяме още акценти към важното за седмицата: към централната власт, извънреден коалиционен съвет събира управляващите  тази вечер, анализ на политолога от СУ -  доц. Милен Любенов . Той коментара позицията ни за ветото към Северна Македония, правителствената политика и инфлацията, както и реакциите на опозицията...

публикувано на 27.05.22 в 10:20

Защо не се учи психология в средното училище?

Как психологията бе изключена от учебната програма в средното училище у нас, и защо зрелостниците и през тази година ще запишат сред най-желаните специалности - психология, там влизат с максимален бал в българските университети - разговор с психолога проф.  Веселин Василев, преподавател в Пловдивския университет. В специалност "Психология" в..

публикувано на 27.05.22 в 09:52