Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Навални започна да „огражданява“ Русия, режимът вече е объркан

| обновено на 01.02.21 в 16:18


Продължават протесите в Русия в подкрепа на арестувания опозиционер Алексей Навални. Стигна се до остри сблъсъци, като през вчерашния ден на митингите бяха задържани над 4 000 души.

Протести срещу властта в Русия е имало и преди, но с какво са по-различни сегашните?

"Сега те вече имат водач, ясен и обозначен, който е и с ореола на герой, защото очевидно си залага живота, като доброволно се завърна  отиде в ръцете на  ония, които се опитаха да го убият.  Това е новото" - коментира ситуацията политологът Деян Кюранов. 

Според него, опитът за покушение срещу него все още разделя мнозина по света. Доста  хора смятат, че това е умишлен опит от други сили, за да се възейства върху вътрешнополитическата ситуация в днешна Русия.

Тези хора няма как да бъдат убедени, че това не е така. От "тръмпзма"  в Америка научихме много за фалшивите новини,  за конспиративните теории и вярата в тях, затова такива хора не се убеждават по нормален, политиески начин.  Огромното мнозинство от руснаците обаче няма как да се повлияе от Навални и неговите последователи, колкото и да се увеличават те - смята Деян Кюранов. 

В Русия няма предизборна ситуация, там има броба, сблъсък на процеси, които постепенно повлияват на руските граждани.  

Клюакрска полтическа занималня за по-бавно развиващи се е обаче, е  скандалът с двореца на Путин, пуснат в интернет. Това ще отшуми, такова е масовото политическо мислене там, убеден е политологът. 

Доколко все пак  управляващите в Русия възприемат Навални като политическа запхлаха?

Фактът, че пред цял свят се излагат, като го преследват, показва че силно се страхуват от него - казва Кюранов. 

Навални направи поредица неочаквани удари, с голямо политическо въображение, с множество публични ходове чрез социалните мрежи. Затова режимът макар не уплашен, е вече объркан.

Така че, властта там ще действа  по този силов начин. Тези протести ще продължат. 

Увеличава се броят и на градовете, които вълненията обхващат. Вече посоката е от големите градски центрове към по-малките. Навални започна да „огражданява“ Русия.

Уви, не можем да очакваме скорошна промяна. Просто много е вероятно процесът  да продължи.


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34