Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школите в ОДК-Пловдив ще работят в групи по шест деца

2
Школата по дизайн и хоби
Снимка: ОДК

Общинският детски комплекс в Пловдив започва от тази седмица присъствено обучение на децата във всички 36 школи. Това съобщи директорът Озден Мурадова – след  падане на ограниченията за  групови занимания. Според изискваниаята на здравното и образователното министерства -  от 4 февруари има възможност за  групи до 6  ученици, при спазване на всички противоепидемични мерки за Ковид-19.

В една от най-посещаваните - школата по дизайн имат идея за изложба с фотографии на модели на кукли,  до края учебната година. Целта е да  бъдат зарадвани малките пациенти от детските отделения в болниците с красиво облечени кукли, майсторени от сръчните ръце на децата.

Центърът за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив е институция в системата на предучилищното и училищното образование, в която се организират и провеждат дейности по интереси в областите „Науки и технологии“, „Изкуства“ и „Спорт“. В комплекса на бул. „6-ти септември“ 193 функционират емблематични за града хорови и танцови състави, ръководени от изявени в областта на изкуствата личности. Директорът Озден Мурадова сподели, че с нетърпение очакват присъственото обучение.

Три месеца всички групи работят онлайн. Въпреки това школите по математика и български език не спират подготовката на учениците за национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити, които са безплатни за децата от Община Пловдив. 

През новата 2020/2021 учебна година в ОДК са сформирани 282 групи към 36 школи в трите области, като броят на децата, включени в тях, е приблизително 2500. През настоящата година стартира и школа по немски език за начинаещи, от догодина и по испански език.

Ръководителят на школата по дизайн и хоби в ОДК – Пловдив Мария Катилева стартира кампания за изработване на дрехи за кукли. 

За проекта се изискват много кукли тип „Барби“ и от ОДК – Пловдив се обръщат с молба към всеки, който може да подари кукла, да го направи. Куклите може да са стари, но е нужно да са запазени и здрави. След приключване на ревюто всички събрани кукли ще бъдат дарени на детските отделения и клиники в Пловдив. На телефон 032/ 65-14-17 може да се получи повече информация. 

Живка Танчева разказва за детския комплекс в Пловдив, чуйте от репортажа по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12