Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извозиха 500 лампи с живак от незаконно сметище край Пазарджишко шосе

117 кг опасни отпадъци бяха извозени от незаконното сметище край Пазарджишко шосе и безопасно депонирани от оторизирана фирма. Това установи проверка на място, извършена от директора на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Вяра Колева и екоинспектори от район „Северен“. Община Пловдив настоява и за спешно разчистване и на битовите и строителните отпадъци.


„Първоначално луминесцентните лампи бяха внимателно пакетирани, обезопасени и извозени, каквото беше и нашето разпореждане към собственика на терена. За обезвреждане са предадени 500 лампи, съдържащи живак, като те са предадени на фирма, която има нужните разрешителни за работата с такъв вид отпадък“, обясни Вяра Колева.

На собствениците на терена е дадено и предписание за премахване и на битовите и строителни отпадъци, а срокът за това е краят на този месец. Те също трябва да бъдат извозени и предадени за безопасно рециклиране.

След изтичане на срока по предписанието, Пловдивският общински инспекторат ще изготви повторна покана за връчване на акт за установяване на административно нарушение от Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив. За битови и строителни отпадъци глобата е от 1400 до 4 000 лв.

Припомняме ви, че Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище още миналия четвъртък. Тогава зам.-кметът Анести Тимчев, Вяра Колева и екоспециалисти от район „Северен“ извършиха оглед, при който бе установено наличието на опасни отпадъци, както и на огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Община Пловдив вече е изпратила писмо до Трето РПУ на МВР, в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево.   По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин  директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов.  Военни, хеликоптери от Чехия и доброволци се включват и днес в потушаването на..

публикувано на 18.07.24 в 08:17

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева,..

публикувано на 18.07.24 в 07:43

Съветниците обсъждат паркинга пред частната болница в "Западен"

Общинският съвет ще решава дали да прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.   Предложението е на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева, като с него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година, сключен между Община..

публикувано на 18.07.24 в 07:39

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03