Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щуротии от глупост са твърденията за нечестни избори

Президентът Румен Раден е със снето доверие от четири от петте парламентарни групи, а петата БСП все още не се е е произнесла, така че да се говори за негово влияние в предстоящите парламентарни избори не е уместно, смята Георги Харизанов от Института за дясна политика и член на ГЕРБ. 

"Няма идеално управление, друг е въпросът дали някой по терена може да предложи по- добро. Към днешна дата отговорът очевидно е "не" и в този смисъл критиките на президента може да изграждат негов личен образ, но едва ли биха променили обществените настроения", каза Харизанов по отношение на поредните критики на държавния глава.

Той коментира и скандалът с обществената поръчка за коли на МВР, която ОЛАФ разследва.  Както и в аферата с изтребителите "Грипен" и тук важното е какви са критериите.

 "Когато в една обществена поръчка от високопроходими автомобили, от 40 до 60 000 лева, критериите бъдат променени и бъдат направени така, че само една марка и един модел да отговарят на тях, то поръчката е предварително предрешена." След това, което е направил презедентският съветник,  тогава служебен министър Пламен Узунов,  и след проверка на КЗК и на ВАС, на следащия министър не му остава нищо друго, освен да подпише договора". 

По отношение на предстоящата кампания Харизанов смята, че е силно пресилено тя да се определя като "Всички срещу ГЕРБ", а дори и да така- "И какво от това".  Без да назова конкретно, той заяви, че има доста приличен списък от желаещи за предизборни коалиции. Десните съюзници като СДС са добре дошли, както и всеки, който се вписва в този профил.

Когато се появи сериозен играч, тогава може да се говори за разместване на върха на политиката, сега какво интересно се случило, освен че ще  заменим г -н Бареков с г-н Трифонов, коментира Харизанов. По думите му самочувствието  на партията след четиригодишния мандат може да е подвеждащо, това усилва външните атаки, но и вътрешната мобилизация.

Трезвият анализ, на "щуротиите", че изборите ще бъдат опорочени се говорят от малките партии. Те също са наясно, че това ще доведе до спад на активност, а то дапълнително облагодетелства големите партии. 

"Не мога да си обясня с друго, освен с откровена глупост", каза Георги Харизанов.

Цялото интервю е в прикачения звукв файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02