Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щуротии от глупост са твърденията за нечестни избори

Президентът Румен Раден е със снето доверие от четири от петте парламентарни групи, а петата БСП все още не се е е произнесла, така че да се говори за негово влияние в предстоящите парламентарни избори не е уместно, смята Георги Харизанов от Института за дясна политика и член на ГЕРБ. 

"Няма идеално управление, друг е въпросът дали някой по терена може да предложи по- добро. Към днешна дата отговорът очевидно е "не" и в този смисъл критиките на президента може да изграждат негов личен образ, но едва ли биха променили обществените настроения", каза Харизанов по отношение на поредните критики на държавния глава.

Той коментира и скандалът с обществената поръчка за коли на МВР, която ОЛАФ разследва.  Както и в аферата с изтребителите "Грипен" и тук важното е какви са критериите.

 "Когато в една обществена поръчка от високопроходими автомобили, от 40 до 60 000 лева, критериите бъдат променени и бъдат направени така, че само една марка и един модел да отговарят на тях, то поръчката е предварително предрешена." След това, което е направил презедентският съветник,  тогава служебен министър Пламен Узунов,  и след проверка на КЗК и на ВАС, на следащия министър не му остава нищо друго, освен да подпише договора". 

По отношение на предстоящата кампания Харизанов смята, че е силно пресилено тя да се определя като "Всички срещу ГЕРБ", а дори и да така- "И какво от това".  Без да назова конкретно, той заяви, че има доста приличен списък от желаещи за предизборни коалиции. Десните съюзници като СДС са добре дошли, както и всеки, който се вписва в този профил.

Когато се появи сериозен играч, тогава може да се говори за разместване на върха на политиката, сега какво интересно се случило, освен че ще  заменим г -н Бареков с г-н Трифонов, коментира Харизанов. По думите му самочувствието  на партията след четиригодишния мандат може да е подвеждащо, това усилва външните атаки, но и вътрешната мобилизация.

Трезвият анализ, на "щуротиите", че изборите ще бъдат опорочени се говорят от малките партии. Те също са наясно, че това ще доведе до спад на активност, а то дапълнително облагодетелства големите партии. 

"Не мога да си обясня с друго, освен с откровена глупост", каза Георги Харизанов.

Цялото интервю е в прикачения звукв файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33