Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловци пак искат вълнената фабрика да бъде върната на града

Тя е дарена за вечни времена на Карлово от най-големия български дарител Евлоги Георгиев

Жители на Карлово внесоха в областната управа подписка, в която настояват за връщането на фабриката за вълнени изделия на града, дарена от Евлоги Георгиев на родния му град за вечни времена. Фабриката бе приватизирана преди 23 години и от тогава се руши.

Петицията стартира на 4-ти януари и до края на месеца събрахме 2017 подписа, обясни пред Радио Пловдив Атанас Чернооков, председател на инициативния комитет за връщането на фабриката. Според него ограничителните мерки, страха от предоставянето на лични данни, студеното време и ограниченията по разгласяването на гражданската петиция са причината за сравнително малкото подписи. Чернооков благодари на всички, подкрепили инициативата за връщането на вълнената фабрика на карловци.

По закон в едномесечен срок Областният управител трябва да се произнесе по нашето искане и да придвижи подписката до министър-председателя, допълни Атанас Чернооков.

Това е пореден опит за връщането на дарението. Сградата, която над 100 години е била вълнено-текстилна фабрика, и прилежащия й терен от 5 700 кв. м. в подножието на Стара планина бяха приватизирани през 90-те години и сега са в активите на частен холдинг. Общината от години води дела да си я върне, но досега без успех.  

"Собственикът дори ми предложи общината да купи фабриката. Аз му отговорих, че няма как да купим нещо, което ни е било дарено. Като му е скъпо или не му изнася да ремонтира сградата, да ни я дари, а ние ще намерим средства по европейските фондове да я реставрираме", заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

Фабриката е изградена със собствени средства и дарена за вечни времена на карловци от най-големия български дарител Евлоги Георгиев. С приходите от фабриката, в която са работили стотици жители, трябвало да се издържат училище и болница, също дарени от Евлоги Георгиев.

От областната управа уточниха, че внесената подписка се разглежда от експерти в администрацията и след това областният управител Дани Каназирева е готова да се срещне с инициативния комитет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23