Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите ще са трудни, но ще се справим с провеждането им

Спазването на противоепидемичните мерки и подготовката на членовете на СИК притеснява номинираните за председател на двата пловдивски РИК-а Илиян Иванов и Дарина Тодорова. Те се надяват до старта на работата на районните избирателни комисии ЦИК да е изработила правилата за безопасно провеждане на вота, като не се допусне струпването на хора в нощта на изборите. 


Според двамата ваксинирането на членовете на СИК и на РИК,  увеличаването на възнагражденията им и качественото им обучение ще даде по- голяма сигурност за работата им. 

"Нужно е адекватно обучение за работа с машините от страна на СИК. Нямам притеснение по организацията, единствените ми опасения са свързани с мерките за безопасност, които трябва да се предприемат", коментира Илиян Иванов, който най- вероятно ще оглави 16-та РИК.

Дарина Тодорова, номинирана  за председател на 17-та РИК, очаква отлив на кандидатите за членове на СИК, заради коронавируса. Тя подчерта спецификата на Пловдив - област, в която има отдалечени  населени места от града. "И на предишните избори имаше села, които фирмата – доставчик на машините не знаеше къде се намират, а хората пък въобще не знаеха какво да правят с машините", каза Тодорова и допусна, че обучението на СИК-овете в условия на пандемия пак няма да е качествено. 

Според нея  манипулиране на изборните резултати е невъзможно, тъй като винаги в комисиите има представители на различните партии. Освен това в проверките, които се правят по сигнали, винаги участват членове на РИК, които също са от квотата на различните формации. "Трябва да се спре с приказките за манипулации, без да има доказателство. Ще се помъча хората да са по- обучени и по- сигурни", добави тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46