Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пампорово оцелява заради българските туристи

В курорта Пампорово ски пистите работят. През последните 10 дена там вече е натрупан метър - метър и половина сняг. Подсигурени сме поне до началото на март, без никакви проблеми.

Това заяви пред Радио Пловдив изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков

Подготовката на ски зоната

Едва наскоро успяхме да подготвим ски зоната в такова добро състояние. Преди десетина дни отворихме всичко, без една писта, обясни Беляков. По думите му, трудностите тази година са се съчетали в едно - ниските температури и COVID-епидемията. 

Пампорово оцелява заради българските туристи 

Изключителна благодарност към сънародниците си изрази шефът на "Пампорово" АД. Той акцентира специално на хората от Пловдив. 

Те изключително много ни подкрепят и им благодаря, че са толкова често вече при нас, каза Мариян Беляков. По думите му, не само курортът, но и целият слаборазвит Смолянски регион имат нужда от подкрепа. 

Чужденци в курорта няма

Чуждестранните туристи се броят на пръсти тази година. Имахме големи очаквания за ваканцията да дойдат туристи от Румъния и Сърбия, но заради въвеждането на PCR тестовете три дни преди тези ваканции много хора буквално разпакетираха куфарите си, обясни предприемачът.

Вероятно през месец март ще има нови снеговалежи. Надяваме се българите да продължат да карат ски поне до края на март, тъй като и без това няма какво да правят, допълни Беляков.

Отражението на COVID върху бранша

70% е спадът в хотелите, между 70 и 80% е спадът на приходите, отчете директорът на "Пампорово" АД. 

Такъв тежко товарен бизнес като нашия е на колене. Надяваме се с приходите, които предстои да генерираме, да си покрием първостепенните разходи. Но и това няма да се получи, обясни Беляков.

Той посочи, че ски бизнесът много по - скъп от другите туристически дейности. Основната услуга са ски пистите - създаването и  поддържането им изисква много разходи.

Банките изобщо не влязоха в положението ни, коментира Беляков. 

Успяхме да се класираме единствено по мярката 60/40, макар че тя има значителни недостатъци. За основна база беше взет месец, в който бяха раздадени много премии на служителите. Така се мултиплицира порочна база и за другите месеци. 

При нас се получи на практика мярка 40/60, обясни предприемачът. 

Не сме съкращавали хора и си плащаме цената за това, подчерта той.

Очакванията за ски сезона

Оттук - нататък имаме 30 - 40 дни ски сезон. Надяваме се да закрием сезона поне на 10 - 15 април. 

Работата ни оттук - нататък ще е въпрос на оцеляване, обобщи Мариян Беляков.

Той посочи, че се опитват да се съобразяват с всички изисквания и спазват на максимум противоепидемичните мерки. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Мариян Беляков е в звуковия файл. 

Още от категорията

Радиото ще защитава журналистите си

С 4 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ днес СЕМ избра новия генерален директор на БНР Милен Митев . Досега той беше временно изпълняващ длъжността, след като предишният ръководител на БНР Андон Балтаков подаде оставка. „ Трудно ми е да кажа кое ще направя първо, тъй като ще имаме доста задачи, които трябва да бъдат свършени още до края..

публикувано на 27.10.21 в 16:38

Щадящите тестове за малките ученици - дали, кога и как ?

На фона на значителното увеличение на новите случаи на коронавирус и покачването на заболваемостта идеята за връщане в клас на най-малките ученици засега не отпада. В същото време и сред директори на училища, и сред преподаватели и сред родители на децата от 1 до 4 клас остават доста неясноти, а и притеснения. Следващите дни ще бъдат..

публикувано на 27.10.21 в 16:33

РЗИ няма капацитет за постоянни проверки на мерките

„Проучването на всеки един болен и на неговите контактни отнема голям ресурс. Ако вземем факта, че днес случаите са 630 и сложим, че за всеки един положителен случай има само двама контактни, това прави около 2 000 разговора , които трябва да бъдат проведени, да бъде извършено епидемично проучване, да бъде казано на лицето продължителността на..

публикувано на 27.10.21 в 14:15

Повече хора се заразяват тежко при 4-та вълна на КОВИД-19 у нас

В УМБАЛ "Еврохоспитал" са увеличени леглата за лечение на коронавирус, в това число и на интензивните. Към днешна дата здравното заведение разполага с 25 легла за среднотежки случаи и 6 за интензивно лечение, каза в предаването "Точно днес" управителят на болницата д-р Димитър Димитров. "За съжаление тежките случаи се увеличават, вече имаме 10 болни..

обновено на 27.10.21 в 10:21

Държавата най-после да си влезе в ролята

"В четвъртък от 15 часа в цяла страна  ще има протести заради неравноправието към нашите работници. Нашата организация е способна да организира такива протести“, каза Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия" и интервю за програма..

публикувано на 27.10.21 в 10:20