Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пампорово оцелява заради българските туристи

В курорта Пампорово ски пистите работят. През последните 10 дена там вече е натрупан метър - метър и половина сняг. Подсигурени сме поне до началото на март, без никакви проблеми.

Това заяви пред Радио Пловдив изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков

Подготовката на ски зоната

Едва наскоро успяхме да подготвим ски зоната в такова добро състояние. Преди десетина дни отворихме всичко, без една писта, обясни Беляков. По думите му, трудностите тази година са се съчетали в едно - ниските температури и COVID-епидемията. 

Пампорово оцелява заради българските туристи 

Изключителна благодарност към сънародниците си изрази шефът на "Пампорово" АД. Той акцентира специално на хората от Пловдив. 

Те изключително много ни подкрепят и им благодаря, че са толкова често вече при нас, каза Мариян Беляков. По думите му, не само курортът, но и целият слаборазвит Смолянски регион имат нужда от подкрепа. 

Чужденци в курорта няма

Чуждестранните туристи се броят на пръсти тази година. Имахме големи очаквания за ваканцията да дойдат туристи от Румъния и Сърбия, но заради въвеждането на PCR тестовете три дни преди тези ваканции много хора буквално разпакетираха куфарите си, обясни предприемачът.

Вероятно през месец март ще има нови снеговалежи. Надяваме се българите да продължат да карат ски поне до края на март, тъй като и без това няма какво да правят, допълни Беляков.

Отражението на COVID върху бранша

70% е спадът в хотелите, между 70 и 80% е спадът на приходите, отчете директорът на "Пампорово" АД. 

Такъв тежко товарен бизнес като нашия е на колене. Надяваме се с приходите, които предстои да генерираме, да си покрием първостепенните разходи. Но и това няма да се получи, обясни Беляков.

Той посочи, че ски бизнесът много по - скъп от другите туристически дейности. Основната услуга са ски пистите - създаването и  поддържането им изисква много разходи.

Банките изобщо не влязоха в положението ни, коментира Беляков. 

Успяхме да се класираме единствено по мярката 60/40, макар че тя има значителни недостатъци. За основна база беше взет месец, в който бяха раздадени много премии на служителите. Така се мултиплицира порочна база и за другите месеци. 

При нас се получи на практика мярка 40/60, обясни предприемачът. 

Не сме съкращавали хора и си плащаме цената за това, подчерта той.

Очакванията за ски сезона

Оттук - нататък имаме 30 - 40 дни ски сезон. Надяваме се да закрием сезона поне на 10 - 15 април. 

Работата ни оттук - нататък ще е въпрос на оцеляване, обобщи Мариян Беляков.

Той посочи, че се опитват да се съобразяват с всички изисквания и спазват на максимум противоепидемичните мерки. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Мариян Беляков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18