Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съглашателството" управлява Пловдив и консумира в тишина

На днешния четвърти февруари, точно два месеца ни делят от парламентарните избори, които поне засега са доста непредсказуеми за това, какво ще е управлението и редица други въпроси.

Подготвя ли „Задкулисието“ нов проект за упраление и какъв е той? – коментира политическият анализатор Осман Октай.

Задкулисието, като управленски проект подготвя БСП да спечели изборите и с подкрепата на ДПС да съставят някакво програмно, неофициално коалиционно правителство, за да управляват под егидата ускорено, догонващо развитие на страната с експертно правителство. Това е тезата, виждайки протичащите процеси в пространството на БСП и на ДПС, смята Осман Октай.  

Това е единствената възможност на задкулисието да не загуби окончателно управлението на различни сектори в държавата, както е от 30 години.

Няма официални контакти между лидерите на тези две партии. Дали и това е част от задкулисния сценарий?

От момента на обявяване на датата на изборите, се забелязва в какъв тежък конфликт и непоносимост изпитват в парламента един към друг.  Това обаче е политически сценарий - твърди Октай. 

След като ГЕРБ и БСП играха фашизъм – антикомунизъм, после ДПС и Патриотите го играха друг сценарий, стигайки дори дотам, ДПС да искат оставката на Румен Радев, обяснява политическият анализатор. 

Хората обаче вече не им вярват в тези заигравания, защото знаят, че на местно, общинско ниво и в управлението, те са се прегърнали и обслужват едни и същи центрове на задкулисието.

Нястоящото статукво, тези хора са прегърнати и сега, дори и в общинската администрация на Пловдив, Те знаят каква тишина цари при консумирнето на средствата на общината.  През останалото време само разиграват някакъв конфликтен театър - категоричен е Осман Октай. 

Има тишина, когато съветниците бъдат назначени в бордовете на различни  общински фирми, защото започват да получават големи пари. И там не влизат съветници само на една партия - посочва той. 

Заявката на президента за втори мандат уплаши статуквото от евентуалната възможност в следващия парламент да не могат да направят нова коалиция на съглашетелството. Президентът каза, че в следващия си мандат ще бъде на принцита "Мутри – вън!", подчерта Осман Октай. 

Според него, това  говори до каква  степен това съглашателство се страхуват от втори мандат на президента Радев. Затова те ще напвавят всичко възможно да го атакуват. На него обаче му прави чест, че толкова навреме и безстрашно обяви своята заявка за втори мандат.

Аксо се проследят сайтовете, медиите, обслужващи задкулисието, дори и те са настръхнали срещу Румен Радев. Защото през лятото той им обяви открита война. Мафията, олигархията е настръхнала от вероятността за един негов кабинет, който може да разкрие всички далавери досега.

Следващите парламентарни избори трябва да са най-важната стъпка за България, за да се разбута кошера на мафията. Тя и задкулисието обичат да управляват в тишина и спокойствие. 

Сега вариантът на „съглашателството“ е, доунищожавайки Бойко Борисов(не че това не е добре!)  и  неговата мафиотска употреба, да се излъчи БСП като първа политическа сила. Така с 85-90 мандата и още 35-40 мандата на ДПС – това е мечтата на задкулисието. И тогава, уж в името на спасението от пандемията, от мафията на Бойко и т.н., да излъжат пак отново хората и да кажат отново – „Да, ние правим експертно – програмно управление в името на спасението на държавата!" - убеден е Осман Октай. 

Именно затова преди дни президентът посочи, че този опит ще бъде съглашателство в името на модела „КОЙ?“ и запазването на задкулисието, предупреждава политическият анализатор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17