Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За трета вълна на COVID-19 има причини

| обновено на 05.02.21 в 15:05
Проф. Йорданка Стоилова
Снимка: Медицински университет Пловдив

Натрупването на горивен материал, зимният сезон, при който хората са в затворени пространства, голямата група неимунизирани и неспазването на голяма част от хората на изолационните мерки, като маски и дезинфекция, спазването на дистанция – това са причините, които оформят очакването за трета вълна на епидемията от коронавирус. Това каза в ефира на предаването "Точно днес" епидемиологът проф. Йорданка Стоилова - главен координатор на експертния съвет по епидемиология на инфекциозните болести и ръководител на катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в Медицинския университет в Пловдив.

По думите й, мерките в училищата при началото на присъствената форма на обучение, са добри. "Но сега е важен контролът от страна на учителите", подчерта тя и посочи, че е важно той да се случва всеки ден. 

Според проф. Стоилова, на ваксините, които сега се използват у нас, трябва да имаме доверие. По думите й, засега те ни дават спокойствие и според изследванията,  неутрализират британския вариант. 

В момента в Медицинския университет тече процес на подготовка на имунизацията на преподавателския състав и проф. Стоилова изрази мнение, че ще се увеличи делът на желаещите да се ваксинират. Тя посочи, че това ще стане и по естествен път след като изтекат трите месеца имунитет на вече преболедувалите ковид 19 и те пожелаят да се ваксинират. 

Още от категорията
Поколенията на дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52
По модернизираното ЖП трасе

Пътуваме по-комфортно по ЖП линията Пловдив-София

Лятото е времето на най-многобройните пътувания с влак. От години железният път спестява пари и време. Но ако ЖП трасето е модернизирано, тогава безопасността и комфортът добавят още смисъл в избора да се придвижваш с влак.  Иво Николов има три десетилетия опит като машинист. Качваме се от гара Пловдив и пътуваме с него в локомотива на..

публикувано на 21.06.21 в 10:00

12 специалности с утвърден прием ще има ТУ, филиал Пловдив

Картата на висшето образование е публикувана за обществено обсъждане до 18 юли на сайта на МОН. В програма "Точно днес" повече за търсенето и предлагането на специалности, за пловдиските вуз-е, разговор с проф. д-р Въльо Николов , директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. Там от днес (21 юни) стартира приемането на документи за..

публикувано на 21.06.21 в 09:42

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55