Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За трета вълна на COVID-19 има причини

| обновено на 05.02.21 в 15:05
Проф. Йорданка Стоилова
Снимка: Медицински университет Пловдив

Натрупването на горивен материал, зимният сезон, при който хората са в затворени пространства, голямата група неимунизирани и неспазването на голяма част от хората на изолационните мерки, като маски и дезинфекция, спазването на дистанция – това са причините, които оформят очакването за трета вълна на епидемията от коронавирус. Това каза в ефира на предаването "Точно днес" епидемиологът проф. Йорданка Стоилова - главен координатор на експертния съвет по епидемиология на инфекциозните болести и ръководител на катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации в Медицинския университет в Пловдив.

По думите й, мерките в училищата при началото на присъствената форма на обучение, са добри. "Но сега е важен контролът от страна на учителите", подчерта тя и посочи, че е важно той да се случва всеки ден. 

Според проф. Стоилова, на ваксините, които сега се използват у нас, трябва да имаме доверие. По думите й, засега те ни дават спокойствие и според изследванията,  неутрализират британския вариант. 

В момента в Медицинския университет тече процес на подготовка на имунизацията на преподавателския състав и проф. Стоилова изрази мнение, че ще се увеличи делът на желаещите да се ваксинират. Тя посочи, че това ще стане и по естествен път след като изтекат трите месеца имунитет на вече преболедувалите ковид 19 и те пожелаят да се ваксинират. 

Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33