Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излиза новият роман "Опашката" на Захари Карабашлиев

Този роман от автора на „18% сиво“ и „Хавра“ е завладяваща притча за измамната сила на илюзиите

| обновено на 08.02.21 в 09:28

На 8 февруари 2021 г. на книжния пазар се появява „Опашката“ от Захари Карабашлиев – увлекателна, но и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, за любовта и свободата. 

Книгата съчетава в себе си елементи на дистопичната фантастика, любовния романс, изпепеляващата политическа сатира и драмата на абсурда, превръщайки се безспорно в най-различната и най-смела творба на Карабашлиев. 

След завладяващото пътешествие в миналото и престъпните измерения на съвремието в „Хавра” – носител на наградата Роман на годината на фонд „13 века България“ и  Националната награда „Христо Г. Данов“ – обичаният български писател Захари Карабашлиев пренася читателя в съвсем близкото (възможно) бъдеще.

"Роман, който ще промени дишането ви и ще ви накара да се замислите." пишат от  издателство "Сиела". 

Накратко сюжета: Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, вече не е същият – дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици – критичната точка отдавна е достигната. В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо как, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка.

И докато Невена не вижда това като аномалия или проблем, Павел е разтърсен из основи. Нещата се усложняват още, когато той получава неочаквано предложение – да спечели следващите президентски избори. Изкушен да приеме мисията, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последствия.

Галерия

Още от категорията
С Георги Малашинов - мениджър на Международен Фестивал на Камерната Музика - Пловдив, в Регионален Етнографски Музей - Пловдив

"Вкусът на лятото" с Георги Малашинов

През летните месеци ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от събеседниците ни..

публикувано на 23.06.21 в 15:04

Музикално - поетична вечер с д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева представя  своята поетична двуезична книга, в една музикално - поетична вечер в Пловдив!  "Все някъде пътеката отвежда", е именувано събитието, както и книгата, която представя.  ''Да започнеш да пишеш стихове , и то любовна лирика, когато семейството и кариерата на лекар са си поделили цялото то време и внимание, а и..

публикувано на 23.06.21 в 14:35

Великите европейци - Волфганг Паули, първа част

Квантовата механика има няколко важни инструмента, чрез които разбира и описва себе си – уравнение на Паули, принцип на Паули, матрици на Паули, теорема на Паули, ефект на Паули. Упорито споменаваният Паули е немският гений на физиката Волфган Паули. Айнщайн го посочва за свой „духовен наследник“.   На фона на големия научен гений, едно..

публикувано на 23.06.21 в 09:58

"Светещи сфери" - изложба на унгареца Мартон Ромвари

«Светещи сфери» подрежда тази вечер в Къщата на Верен Стамболиян в Стария Пловдив унгарският художник Мартон Ромвари.  Изложбата пристига под тепетата чрез Посолството на Унгария и Унгарския културен институт в София, съобщиха от Общинския институт „Старинен Пловдив“, които посрещат експозицията в резултат на стремежа им за  разширяване на..

обновено на 23.06.21 в 08:15

Почистват гората с вековните чинари край Белащица

За втора поредна година жители на село Белащица се готвят днес да почистят и облагородят защитената местност „Чинарите“. „Всеки, който може да отдели 3-4 часа от личното си време в полза на гората, е добре дошъл!“, казват организаторите и призовават желаещите да участват в инициативата да си носят чували, ръкавици и други помощни..

публикувано на 23.06.21 в 07:29