Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО, ДБ, Манолова и Слави ще разчитат на финалния спринт

Снимка: БГНЕС

Разеднените "Обединени патриоти" показват прецедент в българския политически живот с добонамерения си и цивилизован развод, каза социологът Първан Симеонов, който коментира решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите. Той припомни, че вътрешният баланс в коалицията постепенно е изместил тежестта от Атака към ВМРО. Нещо подобно има и в обединението "Демократична България", където ДСБ е по "печена" по избори, но по- модерната сега е "Да, България".

ВМРО очевидно са взели решение, но трябва да видим какво ще е поведението на НФСБ и дали техни представители ще се появят в други листи, примерно на ГЕРБ, каза социологът.

Той обобщи, че ВМРО обитава политическо пространство, в което много важни са  финалните спринтове,  "градският избирател обикновено се брои накрая". В тази сфера са и десните формации, там най- вероятно ще попадне и партията на Слави Трифонов.

Социологът посочи, че за предстоящите избори прогнозите  е  5 + 2, където пет са сигурните в парламента. Двете на ръба са патриотичния микс и формацията на Мая Манолова. И двете имат шанс, но при много силна кампания.

По отношение на колизиите в БСП. Три са нещата, които определят искрите там. Първото е подреждането на листите и  Пловдив по тази линия се се оказа много интересно място. Второто е отношенията с президента, което е много любопитен епизод за партията. Президентът иззе инициативата, но е въпрос дали това ще хареса на редовия бесепар и дали няма да се приеме като прекалена еманципация от тези, които го издигнаха за поста. Третото е отношението на ГЕРБ и "много любопитната градска мълва", че те не се сражават истински.  Когато бяха протестите през лятото БСП не искаше бързи избори, друг е въпросът какво говореше, а и нейният рейтинг също спадна тогава, припомни Първан Симеонов.

Според него управляващите по дефиниция не са ясни. Там стратегия няма, има само тактика. 

Сега Румен Радев се опитва да създаде своя игра. Досега всички играят играта на Борисов. "Радев се опитва на гъвкавостта на Борисов да противопостави предвидимост и праволинейност".

Симеонов обясни, че според него при ГЕРБ се бият две хипотези - едната да не спечелим изборите и да оставим другите да се пържат, а другата логика е дали народът пък не би понесъл още един мандат, но като  цяло "не мисля, че те имат ясен план".

Що се отнася за "участието" на епидемията в изборите  Симеонов изрази надежда надявам се да не се поддържа истеричен коронавирус тон. Той ще доведе до  страх, ниска активност и по- трудна кампания за новите формации.

Във всички случаи обаче, коронавирускът е в полза на властта. Когато е нивото е високо обществото предпочита сигурността, когато е ниско – това означава, че властта се справя.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29