Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО, ДБ, Манолова и Слави ще разчитат на финалния спринт

Снимка: БГНЕС

Разеднените "Обединени патриоти" показват прецедент в българския политически живот с добонамерения си и цивилизован развод, каза социологът Първан Симеонов, който коментира решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите. Той припомни, че вътрешният баланс в коалицията постепенно е изместил тежестта от Атака към ВМРО. Нещо подобно има и в обединението "Демократична България", където ДСБ е по "печена" по избори, но по- модерната сега е "Да, България".

ВМРО очевидно са взели решение, но трябва да видим какво ще е поведението на НФСБ и дали техни представители ще се появят в други листи, примерно на ГЕРБ, каза социологът.

Той обобщи, че ВМРО обитава политическо пространство, в което много важни са  финалните спринтове,  "градският избирател обикновено се брои накрая". В тази сфера са и десните формации, там най- вероятно ще попадне и партията на Слави Трифонов.

Социологът посочи, че за предстоящите избори прогнозите  е  5 + 2, където пет са сигурните в парламента. Двете на ръба са патриотичния микс и формацията на Мая Манолова. И двете имат шанс, но при много силна кампания.

По отношение на колизиите в БСП. Три са нещата, които определят искрите там. Първото е подреждането на листите и  Пловдив по тази линия се се оказа много интересно място. Второто е отношенията с президента, което е много любопитен епизод за партията. Президентът иззе инициативата, но е въпрос дали това ще хареса на редовия бесепар и дали няма да се приеме като прекалена еманципация от тези, които го издигнаха за поста. Третото е отношението на ГЕРБ и "много любопитната градска мълва", че те не се сражават истински.  Когато бяха протестите през лятото БСП не искаше бързи избори, друг е въпросът какво говореше, а и нейният рейтинг също спадна тогава, припомни Първан Симеонов.

Според него управляващите по дефиниция не са ясни. Там стратегия няма, има само тактика. 

Сега Румен Радев се опитва да създаде своя игра. Досега всички играят играта на Борисов. "Радев се опитва на гъвкавостта на Борисов да противопостави предвидимост и праволинейност".

Симеонов обясни, че според него при ГЕРБ се бият две хипотези - едната да не спечелим изборите и да оставим другите да се пържат, а другата логика е дали народът пък не би понесъл още един мандат, но като  цяло "не мисля, че те имат ясен план".

Що се отнася за "участието" на епидемията в изборите  Симеонов изрази надежда надявам се да не се поддържа истеричен коронавирус тон. Той ще доведе до  страх, ниска активност и по- трудна кампания за новите формации.

Във всички случаи обаче, коронавирускът е в полза на властта. Когато е нивото е високо обществото предпочита сигурността, когато е ниско – това означава, че властта се справя.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33