Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България не прецени риска с избора на „АстраЗенека“

Снимка: БГНЕС

България е на последно място по брой ваксинирани  от целия Евройпейски съюз. 

 „Причина затова е неправилното планиране от страна на правителството на това от кои одобрени ваксини какви количества трябва да се доставят у нас„. -това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на здравната комисия на Европейския парламент Петър Витанов.  

Той припомни, че Българската държава е поръчала най- голямо количество - над 50 % от одобрения от ЕС лимит за доставки от ваксините, производство на „АстраЗенека“ спрямо всички останали държави членки. По думите му другите страни членки  са договорили да получат равномерно разпределени количиства от всички одобрени ваксини, за да може да компенсират , акот процеса на ваксинация се забави, заради забавяне на доставките .

"У нас на с цел да спестим пари, защото "АстраЗенека" е най- евтина  и се съхранява най- лесно  се поставихме в ситуация да сме последни по темп на ваксиниране.Обхванати са едва  0,8  процента от желаещите да го направят. Една Малта например  е имунизирала 8 процента от населението си. Да не говорим  за Великобритания, която е обхванала близо 20 процента желаещи да се ваксинират“- заяви Витанов. По думите му именно вероятността  „АстраЗенека“ да не може да изпълни производството и доставката на ваксини за страните от ЕС , е  защото задоволява поръчките си към Великобритания.

 „Нека не забравяме, че  „АстраЗенека“  е английско-шведска компания“ – заяви Витанов. Той е категоричен, че по този повод Европейската комисия настоява  подобна възможност за липса на договорени ваксини да не се допуска от страна на тази фирма производител.

 "ЕС още през есента на 2020 е предплатил натази компания около  340 мииона евро , за може тя да гарантира навременна доставка на договорените дози ваксини и то след направени качествени научни изследвания. А това не се случва. 

„За съжаление бавното ваксиниране ще означава загуба на човешки животи, по- бавно възстановяване на икономиката. И тук не можем да се сърдим нито на ЕС, нито на  ЕП“ – заяви Витанов и прогнозира , че е  „възможно е да превърнем българските пенсионери в опитни зайчета, защото по думите му повече от половината възрастни хора над 65 години в ЕС няма да бъдат ваксанирани с тази ваксина. Причината е , че  клиничните проучвания не са достатъчно категорични за нейната ефикасност при прилагане на  хора над тази възраст. 

Цялото интервю на Галя Митева с Петър Витанов можете да чуете в прикачения файл.


Още от категорията
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01

Димитър Йонов - дарил 8 пъти реконвалесцентна плазма

Димитър Йонов  е на 36 години - инженер е по телекомуникации. Роден е и живее в Пазарджик, семеен е и има две деца. Той  е един от тримата българи, дарили 8 пъти реконвалесцентна плазма. С всяко даряване се отделят 3 сакчета плазма и се помага на трима болни от КОВИД-19. Така Димитър помага на над 20 души.  Някой от тях познава, за други научава в..

публикувано на 23.06.21 в 09:00

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население , а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините.  Садък каза, че все още..

публикувано на 22.06.21 в 14:59
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47