Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къщата на "Съборна" 20 става част от Етнографския музей

Регионалннят етнографски музей получи за бъзвъзмезно ползване днес двуетажна къща в Стария град. Сградата на улица "Съборна" 20  е предоставена от Община Пловдив. Предвидено е в нея да се експонират част от колекциите на музея, както и за създаването на музейно-образователен център. 

По този начин се реализира една отдавнашна мечта на музейната колегия за допълнителна експозиционна площ. Това заяви заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, по чието предложение е дарението .

Къщата е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение.  Имотът е с обща площ 223 кв. м., която включва сграда със застроена площ 129 кв. м. , полуподземен и тавански етаж.

Ремонтът на помещенията ще е за сметка на Регионалния етнографски музей.

Той  разполага с над 60-т хиляди експоната, а основната му сграда често е домакин на традиционни фестивални прояви и възстановки.

Къщата на "Съборна" 20 бе дълго време хостел, управляван на концесия. След прекратяването на концесията в края на мандата на кмета Иван Тотев сградата е заключена, но се нуждае от сериозен ремонт.

Галерия

Още от категорията

Приз "Борис Христов" ще отличава ярки и талантливи артисти

Световният оперен бас Борис Христов вдъхновява учредителите на нова престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви с  необикновен и значим принос за развитието на съвременната култура. Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен - на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис..

публикувано на 18.05.21 в 12:52

Премиера на "Спас Господов в страната на амазонките"

Премиера на книгата на Антон Баев „Спас Господов в страната на амазонките“ ще се състои тази вечер в клуб „Петното“ . За романа си авторът в интервю за Радио Пловдив казва:  „ Той е алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от 21 век, особено , в ситуация на световна карантина. Написах го точно по време на..

публикувано на 18.05.21 в 11:44

Ценни книжни сбирки показва в изложба НБ "Иван Вазов"

В навечерието на 24 май и в рамките на предхождащата го Национална библиотечна седмица Н ародна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив показва в изложба  новите постъпления в колекциите на отдел „Специални сбирки“.  В експозиционното пространство на фоайе Изкуствотека могат да се видят ценни притежания, дар и откупка, между които Служебен псалтир с..

публикувано на 18.05.21 в 11:19

Млади автори представят "Силата на илюзиите" в Галерия "2019"

Млади творци от Дружеството на пловдивските художници показват картини в Изложбена зала "2019" към Градската галерия. Според кураторите на изложбата Никола Минчев и Женя Бозукова "всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност, илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един "свят с главата надолу". Илюзията привлича вниманието..

публикувано на 18.05.21 в 10:31

Затъжихме са за публика "на живо", посрещаме я с нови идеи

В Международния ден на музеите, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров ще бъде кулминацията на честването. „Квартет от народни певици изнася концерт.  Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се..

публикувано на 18.05.21 в 07:11