Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1580 са доброволците в Пловдив и областта, които подпомагат БЧК

В програма "Точно днес" разговаряме с Таня Георгиева, директор на БЧК - Пловдив за мащабната програма „Дейности в отговор на COVID-19“, която е насочена главно за подпомагането на хора в нужда, в условията на пандемията. 

Говорим и за идеята за мобилните социални екипи, и хранителните продукти за социално слабите граждани.

Таня Георгиева съобщи, че по време на пандемията работят телефоните за психологическа помощ към всички хората, които имат нужда от разговори със специалистите. 

На телефон 0800 180 54, който е безплатен  работят психолози и доброволци на БЧК в Пловдив. Един от приоритетите на червенокръстците е да работят за психичното здраве на българите. 

"Голямото предизвикателство е работата с деца и младежи до 18 години. Те в условията на пандемия не мога да участват пряко в дейностите на БЧК", посочи Таня Георгиева. По думите и активно се ползват онлайн платформите за срещи, като ученията са предимно виртуални. 

В Пловдив младежите се подговят за доброволци и по този начин в условията на извънредна обстановка. 

Съвсем скоро БЧК влиза в голямата кампания за ваксинация на повече хора. "Светът познава ваксините от много време, и те многократно са спасявил човечеството", посочи Георгиева.

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03