Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брестовичани поискаха оставката на главния архитект на "Родопи"

Инициативен комитет „Справедливост за Брестовица“ и Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ поискаха оставката на главния архитект на Община Родопи арх. Атанас Недевски. Искането бе обявено по време на сесия на местния парламент днес, а утре то ще бъде внесено в деловодството на общината и писмено. 

Причината са подписите на главния архитект под документи, които разрешават проомяната на проекта на мини ВЕЦ-а между селата Кадиево и Йоаким Груево, в близост до който е и вододайната зона на Брестовица, каза за радио Пловдив Любо Томов. 

Освен оставката на главния архитект, те настояват отговорност да понесат и други отговорни лица. По думите му, от 2012 до 2015-та година е имало 4 промени, с които се е увеличил капацитетът на съоражението и в резултат – се получава заблатяване, дълго около километър. 

Томов цитира екперти, според които именно това е причината за наличието на замърсяване във водата.
„Една оставка нищо не значи, тук трябва да се намеси прокуратурата“, категоричен е Томов, а решение на проблема с водата той вижда в цялостна подмяна на водопроводната система на селото.

Такава се поредвижда в бюджета на Общината за тази година, съобщи за Радио Пловдив главният архитект Атанас Недевски.  По думите му, за целта са предвидени около 140 хиляди лева за проектиране. Той обяви, че няма да си подаде оставката, тъй като хората от двете граждански сдружения не са информирани правилно. 

„Доставчикът на водата и оператора се казва ВиК Пловдив. Съгласно Наредба 9 на Министерството на здравеопазването отговаря за нейните качества“ – категоричен е Недевски.


Още от категорията

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Кирил и Методий

Пловдив отбелязва 170 години от първото честване на Деня на Светите братя Кирили и Методий. Общинският институт „Старинен Пловдив“ и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязват днес годишнината, но не с общи инициативи заради пандемията от Ковид-19. Тържествата ще започнат с кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред общината..

публикувано на 11.05.21 в 06:25

ЕС открива свое представителство от ново поколение в Пловдив

Европейският съюз открива свое Регионално представителство "Европа директно" от ново поколение в Пловдив.  Участие в церемонията по откриването ще вземат ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, почетните консули..

публикувано на 11.05.21 в 06:21

Изтича срокът за подаване на заявления за I група на детските градини

Крайният срок за подаване на заявления за първо класиране за прием в първа група на общинските детски градини за децата, родени през 2018 г., за учебната 2021/2022 г.  изтича днес в полунощ.  Документи се подават чрез онлайн системата на Община Пловдив -  http://dz-priem.plovdiv.bg/ . Изтича и срокът за последни промени в данните по..

публикувано на 11.05.21 в 06:14

1078 са новозаразените с КОВИД-19 у нас, в Пловдивско са 116

1078 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 392 теста през последното денонощие. Положителни са под 7% от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  В Пловдивска област новите случаи са 116, в Пазарджишка – 19, в Смолянска област – 13.  Починалите вследствие на Ковид-19 са 116, оздравелите са 3005 души.  В..

публикувано на 11.05.21 в 06:11

Ремонтът на пътя за Кръстова гора готов до края на юни

Ремонтът на пътя за Кръстова гора се предвижда да приключи до края на юни. Това съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ).  След завършването на взривните дейности на отсечката по  третокласния път III-861 Югово-Лъки, ще се положат нови асфалтови пластове и ще се изградят водостоци.  Това изисква да продължи по график временното ограничаване на..

публикувано на 10.05.21 в 20:02