Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"- ЕС да ускори набавянето на ваксини

Евродепутатите призоваха Европейския съюз да предприеме спешни мерки за увеличаване на производството на ваксини,за да може да отговори на очакванията на гражданите. Председателят на Европейската комисия Урсула  фон дер Лайен призна, че трябва да се извлекат поуки поуки от грешките на миналото, тъй като по думите й „все още не сме достигнали желаните цели във връзка с борбата срещу вируса“.

Според евродепутатите ЕС е подценил предизвикателствата, свързани с масовото производство на ваксини и сега са необходими конкретни мерки, за да може то да се увеличи.

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на здравната комисия на Европейския парламент Петър Витанов припомни, че всички други страни членки, освен България са договорили да получат равномерно разпределени количества от всички одобрени ваксини, за да могат да компенсират , ако процеса на ваксинация се забави, заради забавяне на доставките.

По думите му България, в рамките на определения ни от ЕС „таван“ за доставки е поръчала от ваксината „AstraZeneka“ количество от над 50 % от общия допустим обем. Витанов припомни, че договореностите с комапниите произвидителки , цените и квотите за всички страни членки се определят от ЕК, но правителствата на отделните държави сами решават от кои производители какви количества да купят.

В контекста на проблема с ритмичните доставки , българското правителство ще поръча допълнително още над 3 милиона дози РНК ваксини- обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той поясни, че това решение се основава на данните, които ЕС оповести, че е възможно доставките към страната на вакисини на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“ да бъдат намалени.

Допълнителното количество в размер на 2 897 694 дози от ваксината  на „Пфайзер/Бионтех“ и 460 000 от ваксината на „Модерна“ ще бъде пропорционално разпределено сред българското население- заяви министър Ангелов.

Той прогнозира, че по този начин още в началото на март  при наличие на достатъчно пристигнали ваксини може да започне да се прилага четвърта фаза на ваксинация, и да се постави началото на масова имунизиция в страната.

Личните лекари в България вече регистрират пациенти, които имат желание да бъдат ваксинирани срещу КОВИД 19 – съобщи общопрактикуващият лекар и председател на Лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Цигаровки. По думите му , ако има налични достатъчно ваксини само за два месеца личните лекари могат да ваксинират всичките си пациенти, защото имат опит с такъв тип дейност.

Това е и основната цел на ЕК, която очаква до март най-малко 80 на сто от хората на възраст над 80 години, а до края на лятото 70 процента от възрастното население .

В България вече са ваксинирни хората от тези възрастови групи , но единствено , ако са работещи или настанени в лечебни, социални и учебни заведения.

В седемте пловдивски социални домове за обгрижване на възсрастни хора първа доза от вакисината беше поставена на близо две трети от настанениете и персонала. Останалите желаещи не са обхаванати поради заболявания, които не позволяват това или вече са придобили естествен имунитет след преболедуване от Ковид 19 – поясни ресорният заместник кмет Георги Титюков.

Възрастните, настанени в социалните домовеи споделиха, че с желание се подлагат на тази процедура, защото тя ще им гарантира задраве и възможност да пътуват спокойни при свои близики в чужбина.

Първа доза от ваксината на „Пфазер/Бионтех“ вече е поставена и на учителите и непедагогическия персонал от гардовете Кричим, Перущица, Стамболийски, Хисар, Раковски и Първомай. В Пловдив упражняващите тези професии, както и преподавателите във висшите  учебни заведения , които желаят да се ваксинират към момента са едва 30 процента , но възможността да се запишат продължава и през следващите две седмици.

Първите учители получили ваксина против Ковид споделиха, че не са имали колебания дали да се ваксинират, защото по думите им това би запазило здарвето на целия колектив в учебните заведения и да улесни учебния процес.

Доста пловдичани, които не попадат в приоритетните групи за ваксинация , обаче  подхождат скептично към възможността да се ваксинират доброволно и безплатно, защото смятат, че ваксините са изработени в кратки срокове и се съмняват в тяхната ефикасност и безопасност .

По повод скептичните настроения сред част от българското общество , говорителят на ЕК Стефан де Кийрсмакер заяви, че: „Безопасността на ваксините срещу Ковид 19 се оценява от Европейската агенция по лекарствата  по критериие, които тя спазва по отношение и на всички други ваксини. И е безкомпромисна в това отношение. ЕАЛ е гарантира качеството на ваксините, независимо от ускорения процес за тяхното и производство“ .

До момента ЕК е договорила да получи 2,3 милиарда дози ваксини от 6 фармацевтични компании и приключила проучвателните си разговори с други две фирми за доставка на още 260 милиона дози. 


Още от категорията

Мантрата „процедура на инженеринг“ е грешна!

„ Лично аз съм много голям противник на тази мантра, която беше наложена по времето на кмета Иван Тотев – всичко да е на инженеринг. Нормалната процедура е най-напред да се направи проект. Когато имаш проект, можеш да влияеш на всички процеси. Когато заложиш на инженеринг, всичко зависи от фирмата, спечелила поръчката. А като спечелят..

публикувано на 10.05.21 в 15:52
Цветозар Томов

Най-важната задача пред ЦИК е да няма закъснения в графика

„Най-важното на старта на работата на новата комисия е да не допусне закъснения в графика, по който трябва да се вземат принципните решения, свързани с организацията на кампанията. Първите от тях трябва да бъдат взети още на 14 май. Ако всичко тръгне по график, би трябвало да не е от кой знае какво значение това, че частично е сменен състава на..

публикувано на 10.05.21 в 12:21
Калоян Методиев

Мнозинството от избирателите ще поискат стабилност след изборите

„След 11 юли мнозинството от избирателите ще поискат някаква форма на стабилност, защото това е целта на едно управление, на политиката – да решава проблеми, да създава някаква среда на сигурност и на развитие. А сме свидетели точно на обратното в момента – на процес на разместване на пластовете“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 10.05.21 в 11:49
Петко Георгиев

Орязването на бюджета на БНР е пълно безобразие

Журналистът Петко Георгиев коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив орязаното финансиране на БНР с близо 1 милион лева и политическата ситуация у нас. „Това е пълно безобразие. И поредното доказателство, че правителството / и не е първото такова/, което дава пари само за медиите, които смята за послушни. След като се раздадоха..

публикувано на 10.05.21 в 10:59

УНИЦЕФ подкрепя невербалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51