Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възможно е да има експертно правителство

„Много е важно да видим кои от „средноголемите партии“ ще преминат 4 процентовата бариера за влизане в Парламента, защото е възможно да не могат да сформират коалиционно правителство и да се стигне до експертно“.

Това заяви в рубриката „Прогнозите“ на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив социологът Юлий Павлов. По думите му „прагът на търпимост на останалите партии  за коалиране с „ГЕРБ“ ще определи дали партията ще може да управлява в коалиция през следващия мандат.

Към момента подкрепа за съвместно участие на изборите и бъдещо управление с „ГЕРБ“ са заявили единствено от „ВМРО“ , припомни Павлов. Той не е изключи да има интерес към коалиране и отстрана на партия „Има такъв народ“, но при условие , че и „АТАКА“ заявявят подкрепа за "ГЕРБ". Павлов предполага, че това ще се случи  само, когато се види дали и колко процента ще получат  „ДПС“ и „Има такъв народ“.

Друг вариант е, ако "ГЕРБ" и "ДПС" получат равномерно малко гласове – всички останали партии да се обединят срещу тях и да се коалират. Малко вероятно е обединение с партия „Демократична България“, защото симпатизантите на партията няма да погледнат „с добро око“ на такава стъпка – прогнозира социологът.

Решението на председателя на "БСП" Корнелия Нинова да направи вътрешно партийно допитване затова с кого партията би влязла в коалиционно управление, Павлов определи като „отлагане да даде самата тя отговор на този въпрос в момента.  И категорично заяви , че  „въпросът е по- скоро кой иска да е партьор с "БСП"?“

Павлов направи анализ на социологически измервания отпреди месец. Според него само епидемиологичната обстановка в страната към датата на изборния ден ще даде реална картина кои партии наистина ще влязат в парламента.

 „Има партии, които се осланят, че ще влязат в следващия парламент на база на така наречения „декларативния вот“ на своите симпатизанти- каза Павлов и поясни , че това са предварително гръмко заявени подкрепи от отделни хора, които обаче няма да идат до урните да гласуват. Той прогнозира , че такива са потенциалните гласоподаватели на партиите „Има такъв народ“ и на „БСП“.

„Има 5 политически сили, които почти сигурно ще влязат в Парламента“ – каза Павлов. „ Това по прогнозите до момента са ГЕРБ с четири процента преднина пред БСП, следвани от  партиите на Слави Трифонов и на Движението за права и свободи с по около 10-11 процента всяка.  Със 6-7 процента, пета ще е „Демократична България“. На ръба на четирите процента са ВМРО и „Изправи се БГ“. За последнит едве партии към момента никой не може да каже дали ще влязат в Парламента и картината ще е доста по- различна, ако влезе само една от тях“- уточни социологът.

Павлов прогнозира, че  обединение между по- малките партии трудно ще ги „повдигне“ над четирипроцентовата бариера за ход към Парламента, но ще им отнеме възможността да се борят за държавната субсидия като политическа партия, прекрачила този праг самостоятелно .

Интервюто на Емил Костов със социолога Юлий Павлов можете да чуете в прикачения файл
Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17