Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласуват план-приема след 7-и клас

| обновено на 15.02.21 в 07:05

Продължава тенденцията за повече професионални паралелки след 7-и клас, по-малко ще са профилираните, където ще се изучава език или хуманитарни науки. Днес в областната управа - Пловдив ще се проведе заседание, на което план-приемът ще бъде гласуван. 

По последни данни седмокласниците в областта са близо 6000. Регионалното управление на образованието предлага само в езиковите гимназии да е профилирано чуждоезиково обучение. Четири паралелки с чужд език се закриват в средните училища в Асеновград и в Карлово. За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки.

Очаква се да бъдат разкрити и 6 нови дуални паралелки. 235 паралелки са предложени от всички училища в града и региона. Предлага се професионалните  да са 151 (от тях 97 със STEM профил), профилираните паралелки са 84. 

План-приемът се съгласува с общините, а днес ще бъде обсъден онлайн в Постоянната комисия по заетостта към областната управа. По процедура следва предложението да се изпрати в МОН за окончателно съгласуване.

Още от категорията

"Столипиново" бойкотира ваксинирането през уикенда

Провал на ваксинациите с мобилен кабинет в Столипиново. За два дни едва 10 души са се ваксинирали в изнесения мобилен пункт в пловдивския ромски квартал.  Вчера са поставени препарати на 8 души, а днес – едва на двама, съобщи пред Радио Пловдив д-р Милена Панайотова от РЗИ – Пловдив. "Вчера са поставени предимно ваксини "Янсен" и само 1 на..

публикувано на 13.06.21 в 15:57

Продължава издирването на останки от изтребителя МиГ-29 над Черно море

Военноморските сили продължават издирването на „черната кутия“ на изтребителя МиГ-29, който се разби преди пет дни в Черно море. Извършва се обследване на морското дъно в различни райони от предварително определения периметър от 20 квадратни мили. Дълбочината, на която работят, е близо 70 м. Координатите на районите за претърсване са прецизирани с..

обновено на 13.06.21 в 15:01

Спасиха трето мече в Смолянско

Трето мече е спасено днес от експерти от РИОСВ - Смолян в рамките на по-малко от 10 дни.  То е намерено също в района до град Чепеларе в близост до главен път Пловдив – Смолян, където бе открито второто мече. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“. Най-вероятно спасеното днес мече е..

публикувано на 13.06.21 в 14:57

Калофер отново на сухо заради мътна вода

Водата в Калофер е спряна заради завишена мътност. От ВиК - Пловдив посочват, че захранването ще бъде възстановено след отстраняването на аварията, без да обявят конкретен час.  "Снощи тук валя, а при всеки дъжд водата в Калофер е мътна и негодна за пиене. Така е от много време, като единственото решение е пречиствателна станция за града и нова ВиК..

публикувано на 13.06.21 в 09:35

Под 1 % са заразените с КОВИД-19 у нас, в Пловдив - 5 души

Запазва се тенденцията за намаляване на заболелите от КОВИД-19.  81 положителни резултата от 8339 теста са регистрирани у нас според Националния информационен портал, което представлява под 1 % (0,97%) от изследваните.  В Пловдив новите случаи са 5, в Пазарджик – по 2, а в Смолян и още 7 области няма регистрирани нови положителни проби. 34 са..

публикувано на 13.06.21 в 08:19