Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В клас - според броя на децата, не на паралелките

Присъствени учебни занятия да има не само в училищата, които са с по една паралелка от випуск, а да зависят от броя на  учениците в тях. Това предложение за допълнение на министерската заповед  отправят днес от Сдружението на директорите на училищата в Пловдивска област - съобщи  неговият председател и директор на училище „Петър Бонев“в  Перущица  Бойко Иванов. Той даде пример с региона, в които работи. "Имаме училища в прогмназиален етап на обучение с две паралелки с по 16 деца и такива само с една паралелка, но с допустимия максумум от 28 деца."- заяви Иванов.

По думите му  не броят на паралелките, а броят на децата в клас трябва да е определящ, защото той дава представата за присъствения контакт между учениците и учителите.

Припомням, че от днес присъствените занятия се възстановени, след заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Като тя се отнася  само училищата,  които имат по една паралелка от пети до 12 клас .

 „Това нещо беше изненада за нас. Осъзнавам, че на правителствено ниво не може да бъде отчетено положението на всички населени места, но не мислим, че допълнение на Заповедта би застрашила здравето на децата по време на присъствения учебен процес“- категоричен  Бойко Иванов.  

Въпреки, че директорите на учебните заведения са били изненадани от министерската заповед в неделния ден, всички 31  училища в пловдивска област, които имат по една паралелка с ученици от пети до дванайсти клас  ще могат да ги посрещнат още утре.  По думите на директорите до тогава ще успеят да уведомят всички родителите и учениците лично,  чрез телефон или в социалните мрежи.

За обединеното училище „Йордан Йовков“ в Пловдив това напрактика означава, че  цялото учебно заведение ще заработи присъствено с пълния си капацитет, с всичките си паралелки от 1-ви до 12 клас– съобщи неговият директор Таня Николова.  Тя припомни, че заповедта на министъра е новост само учещите в  пети, шести, девети и десети клас, тъй като останалите паралелки учат присъствено от миналата седмица.

Николова приветства заповедта на министър Ангелов, защото голяма част от учениците й са от уязвими групи , трудно им е било набявянето на електронни устройства по време на дистанционното обучение и качеството му не било на нужното ниво.

„Нямаме проблем да ги посрещнем в отоплена сграда, защото парното ни е централно и не е спирано в дните без присъствено обучение. Осигурили сме маски и дезинфектатни за децата, които не могат да си купят сами“- допълни Таня Николова.  


Още от категорията

Мантрата „процедура на инженеринг“ е грешна!

„ Лично аз съм много голям противник на тази мантра, която беше наложена по времето на кмета Иван Тотев – всичко да е на инженеринг. Нормалната процедура е най-напред да се направи проект. Когато имаш проект, можеш да влияеш на всички процеси. Когато заложиш на инженеринг, всичко зависи от фирмата, спечелила поръчката. А като спечелят..

публикувано на 10.05.21 в 15:52
Цветозар Томов

Най-важната задача пред ЦИК е да няма закъснения в графика

„Най-важното на старта на работата на новата комисия е да не допусне закъснения в графика, по който трябва да се вземат принципните решения, свързани с организацията на кампанията. Първите от тях трябва да бъдат взети още на 14 май. Ако всичко тръгне по график, би трябвало да не е от кой знае какво значение това, че частично е сменен състава на..

публикувано на 10.05.21 в 12:21
Калоян Методиев

Мнозинството от избирателите ще поискат стабилност след изборите

„След 11 юли мнозинството от избирателите ще поискат някаква форма на стабилност, защото това е целта на едно управление, на политиката – да решава проблеми, да създава някаква среда на сигурност и на развитие. А сме свидетели точно на обратното в момента – на процес на разместване на пластовете“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 10.05.21 в 11:49
Петко Георгиев

Орязването на бюджета на БНР е пълно безобразие

Журналистът Петко Георгиев коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив орязаното финансиране на БНР с близо 1 милион лева и политическата ситуация у нас. „Това е пълно безобразие. И поредното доказателство, че правителството / и не е първото такова/, което дава пари само за медиите, които смята за послушни. След като се раздадоха..

публикувано на 10.05.21 в 10:59

УНИЦЕФ подкрепя невербалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51