Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови професии ще се изучават в 21 училища в Пловдив и областта

133 от общо 235 паралелки след 7-ми клас са STEM

Само една нова професия „водопроводчик“ ще има в Пловдив с прием след 7 клас. Тя ще се изучава в Професионалната гимназия „Гоце Делчев“. Това стана ясно на заседание постоянната комисия по заетостта в областната управа. 

Членовете гласуваха план-приема, след спешна редакция на предложенията. Несъгласие изразиха от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства срещу новата професия „компютърна анимация“ в Средно училище „Никола Вапцаров“. От НГСЕИ, която е към Министерството на културата са против, защото имат същата специалност за една паралелка след 7 клас.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова обясни, че са реагирали своевременно и заменят професията с „графичен дизайнер“, която е със STEM профил. Тази специалност ще е новата за СУ „Никола Вапцаров“. 

Още в 20 училища в града и областта ще има нови прфесии за съответното учебно заведение. Сред тях са средните училища в Асеновград и Карлово, където се закри чуждоезиковото обучение, и се въвеждат професиите „екскурзовод“ и „ организатор на туристическа агентска дейност“. 

Дуалните паралелки ще са 24, през тази учебна година са 20. Шест ще бъдат новите дуални паралелки, и те са в пряка връзка с предложенията на бизнеса в региона. Така например в гимназията в Белозем се открива дуална паралелка за "енергетика", а в Професионалната гимназия „Цар  Иван Асен II“ в Асеновград ще се учи „електрообзавеждане“ и „мехатроника“ с английски език. Дуална паралелка в средно училище ще има за първи път от следващата учебна година. Специалността е „графичен дизайн“, а предложението е на СУ „Черноризец Храбър“в Пловдив.

За новата учебна година ще бъдат разкрити 235 паралелки, от тях 151 с професионална насоченост, и 35.74%, или 84 паралелки с профилирани часове. Тази година завършват 7-ми клас общо 5 981 ученици. Във всяка паралелка ще има по 24 ученици, при максимално допустими 26.

Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24