Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Помощ за уязвимите групи при пандемия

Още с настъпването на пандемията през пролетта на 2020-а година една част от българското обществото остана напълно беззащитна и уязвима в условията на всички рестрикции и ограничения. Без доходи за нормален живот и без грижа от страна на близки и роднини, уязвимите групи от хора разчитат на помощ от държавата, за да оцелеят. В помощ на тези социални дейности са програми, за които се получава финансиране от Европейския съюз.

В тази връзка правителството прие Решение, с което одобрява финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от ЕС за тази година. То подкрепя преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката - REACT-EU.

Средствата от REACT-EU за България за 2021 г. са в размер на 411,2 млн. евро. С част от сумата ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

През месец май 2020-а година беше прието важно административно облекчение за държавите-членки на ЕС. Чрез него е дадена възможност за по-бързото разпределяне на хранителните пакети, за да могат в разгара на пандемията най-нуждаещите се да имат храна, обясни евродепутатът Атидже Алиева - Вели, член на комисията по заетост и социални дейности.

Сегашното изменение е свързано с включване на средствата от инструмента REACT-EU. Те ще бъдат 47 млрд. евро на ниво ЕС. Това, което видях е, че за България са предвидени 39 млн. лева за 2021 година по линия на REACT-EU допълнително към тази програма. Хората, които се възползват от хранителните пакети и топлия обяд ще могат да продължат да използват тези услуги, които се предоставят“, обясни Алиева.

Средствата по REACT-EU се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г. Финансирането за тази година се разпределя между държавите членки въз основа на статистическите данни за брутен вътрешен продукт и заетост, публикувани през есента на 2020 г. Средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

Използването на стедствата от REACT-EU ще бъде доброволна за страните членки т.е. всяка държава членка на ЕС ще решава дали да добави средствата от Фонда за най-нуждаещите се хора. Ние в България сме решили, че ще изразходваме средствата, но не всяка държава членка ще го направи“, допълни евродепутатът Атидже Алиева – Вели.

И през тази година най-пострадалите в пандемията от COVID-19 ще продължат да получават топъл обяд. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ са осигурени над 12 млн. лв. по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Мая Луканова, гл.експерт в Отдел „Програмиране и подбор на операции“ към Агенция за социално подпомагане определи тази програма като успешен инструмент за подпомагане.

Тази помощ се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа, особено след обявеното на 13 март извънредно положение".

Според разчетите на Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган на програмата около 53 000 засегнати от кризата лица получават топъл обяд всеки работен ден.

От 1 януари до 30 септември 2021 година е осигурено финансиране от 37 млн. лева за предоставяне на топъл обяд по Оперативна програма за храни. Това стана възможно благодарение на решение на МС, с което управляващият орган в лицето на АСП  получи възможност за наддоговаряне на средствата. Тези средства ще бъдат възстановени от инициативата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата – механизмът REACT-EU", поясни Мая Луканова.

Допустимите целеви групи са хора без доходи или хора с доходи под линията на бедност. Всеки работен ден те получават супа, основно ястие и хляб и веднъж седмично десерт. От началото на пандемията механизмът е задействан във всичи общини в страната, припомня заместник-кметът „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив Георги Титюков.

„Община Пловдив е кандидатствала за 2700 души да подпомагаме с топъл обяд като в момента около 1700 души са се възползвали. Раздаването става в 12 трапезарии на територията на 6-те района на  град Пловдив. Така че имаме още 1000 свободни места. Който желае и отговаря на този основен критерий доходът да му е под 369 лева може да посети някои от районите на Пловдив по местоживеене и да поиска да се запише“, добави Титюков.

За да се даде възможност на повече уязвими хора да получават топла храна тази година бе удължен срокът за кандидатстване с проекти до 5 февруари. Едновременно с топлия обяд общните получават и съпътстваща подкрепа, изразяваща се в насочване на лицата към различни видове медицинска или социална подкрепа, насочване към мерки, финансирани от Европейския социален фонд или друга специфична подкрепа на лицата в условиата на продължителната социална изолация. 
Още от категорията

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
Източният вход на ул.

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив  са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е..

публикувано на 16.04.21 в 10:27